Mälestise nimi Vene-Balti laevatehase väikelaevatsehhi ja pressitsehhi hoone, 1912-1916

Menetleja: Tallinna Kultuuriväärtuste Amet, Kaarel Truu

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Tootmiskompleks, Tootmishoone, Tehasehoone, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Tehasehoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Ehitustehniliselt ja arhitektuurselt väärtuslikud tehasehooned, mis moodustavad tervikliku ansambli.

Mälestise kirjeldus

Väikelaevatsehh on ühelööviline, neoromaani stiilis kujundatud fassaadiga. Hoonel on kõrged kaarsillusega aknad otsafassaadil ning madalkaarsed aknad küljefassaadil. Pressitsehhi fassaad oli kujundatud kaarja viiluga, nelja kontraforsiga ja viie pika aknaavaga. Siia oli hiljem lõigatud ka suur ukseava. On säilinud algne katusevalgustussüsteem: katust sisaldavad metallfermidele toetuvad kolmnurksed laternad.

Hoone asub Tallinnas, Põhja-Tallinna linnaosas, Kopli tn 103.

Mälestise ajalugu

Projekteeritud arhitekti A. Dimitrijevi ja insener I. Gavrilovi poolt. Ehitatud mitmete etappidega. 1914. aastal ehitati väike laevaehitustsehh ja sepikoda, 1916. aastal rajati nende vahele kaarja viiluga pressitsehh. Eesti Vabariigi algusaastatel oli hoones keemiatööstus. 1930. aastatel ehitati ka sepikoja kaguossa välismüüridest sisepoole kahekorruseline administratiivplokk, mis oli algselt ühe trepikojaga, hiljem, 1940.-1950ndatel, juba kolmega. Väike laevaehitustsehh ja sepikoda hävisid Teises maailmasõjas, need korrastati hiljem: esimese ja pressitsehhi kaguküljele rajati kolmekorruseline paekivist korpus, teise asemele ehitati uus silikaattellistest tsehh ning neljakorruseline tootmishoone. Väikelaevatsehh oli ka kaheks jaotatud: puusepatöökojaks ja laoks.