Mälestise nimi Vene-Balti laevatehase nooremteenistujate elamu Süsta t. 7, 1914. a.

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Timo Aava

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Tootmiskompleks, Elamu, Korterelamu, Ehitiste liigid, Elamu, Korterelamu, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Hoone omab suurt tähtsust kogu Vene-Balti laevatehase ehituskompleksi piirkonna arhitektuurse ansambli lahutamatu osana.

Mälestise kirjeldus

Kahekorruseline elamu on madalal paekivisoklil, mis on krohvitud. Hoone seinad on kaetud valdavalt horisontaalllaudisega, sokliosa ja esimese korruse akende vahelisel alal vertikaallaudisega. Fassaadi ilmestab räästaalune dekoor: vertikaalsetest ja horisontaalsetest laudadest ruudustik. Hoone ulatuses on kasutatud erineva raamjaotuse ning laiusega aknatüüpe, peauks on lihtne puittahveldisega uks. Elamu on ehitatud tüüpprojekti alusel, kuigi erineb sellest detailides. Hoone kelpkatus on kaetud tsingitud profiilplekk-kattega. Kadunud on rõdud ning mõned aknad on kinni ehitatud.

Mälestise asukoha kirjeldus

Hoone asub Tallinnas, Põhja-Tallinna linnaosas, Süsta tn 7. Kopli tn ja Tallinna lahe vahel, tehasest idas, Kopli poolsaare lõunakaldal.

Mälestise ajalugu

Hoone on ehitati Vene-Balti laevatehase teenistujate elamuks. Projekteeritud arhitekt A. Dimitrijevi ja insener I. Gavrilovi poolt, ehitatud 1914. aastal.