Mälestise nimi Tondi sõjaväelinnaku sauna- ja vahtkonnahoone Tammsaare tee 56, 58, 1915-1916

Paikvaatluse kuupäev: 09.01.24

Menetleja: Tallinna Linnaplaneerimise Ameti muinsuskaitse osakonna eeslinnade peaspetsialist, Diana Haapsal

Märksõna(9)

Ehitised, Kompleksid, Militaarkompleks, Elamu, Ehitiste liigid, Elamu, Korterelamu, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Sajandialguse militaararansambli osa.

Kirjeldus

Tondi sõjaväelinnaku sauna- ja vahtkonnahoone on ühekorruseline pikliku põhiplaaniga hoone. Kivist soklil kahevärvilisest telliskivist ehitatud hoonel on neoklassitsistlikus-stiilis tagasihoidlik fassaadidekoor: aknasillused, karniisid jne. Hoone on sümmeetrilise fassaadiga, sauna- ja vahtkonnaruumid on hoone eritiibades.

Sõjaväelinnaku sauna- ja vahtkonnahoone ehitati koos kogu linnaku kompleksiga 1915-16.aastatel.

Kaitsevööndi ulatus

Tondi 51 – Tondi 53 - Tondi 53a – Tondi 53c – krundi Tondi 53b/Seebi 24a edelapoolne jätk (lõigatud tervikust mõttelise joonega, mis pikendab ühist piiri kruntidega Seebi 24, 26, 28, 30, 32) – Tondi 55 – Tondi 55a – Tondi 55b – Seebi 36a – Tondi 57 – Tondi 57a – Tammsaare tee 56, 58 – Tammsaare tee 64