Mälestise nimi Tondi sõjaväelinnaku kasarm Tondi t. 53, 1915-1916

Märksõna(9)

Ehitised, Kompleksid, Militaarkompleks, Elamu, Ehitiste liigid, Elamu, Korterelamu, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Sajandialguse militaararhitektuuri (kasarmud) silmapaistev näide.

Kirjeldus

Kahekorruselisel pikliku plaaniga hoonel on sümmeetrilised fassaadid. Kasarmuhoonega liitub tagakülje keskel sellega ristuv plokk. Mitmeks plokiks jagatud kasarmuhoonel on avarad kõrge laega ruumid. Hoonel on rikkalikult dekoreeritud monumentaalsed fassaadid, eriti taanduvas keskosas ja külgedel. Juugend-stiilis dekoor: raidkivist karniisid, erikujulised aknasillused, punastest tellistest ja paekivist kombineeritud ladu, paekividest sokkel jm.

Ajalugu

Tondi sõjaväelinnaku üks kolmest ajaloolistest kasarmuhoonetest. Kasarmut ehitati 1915-16.aastatel. Hoone on korduvalt ümberehitatud, suuremad töid tehti 1930-ndatel ja 1960-70-ndatel aastatel.

Kaitsevööndi ulatus

Tondi 51 – Tondi 53 - Tondi 53a – Tondi 53c – krundi Tondi 53b/Seebi 24a edelapoolne jätk (lõigatud tervikust mõttelise joonega, mis pikendab ühist piiri kruntidega Seebi 24, 26, 28, 30, 32) – Tondi 55 – Tondi 55a – Tondi 55b – Seebi 36a – Tondi 57 – Tondi 57a – Tammsaare tee 56, 58 – Tammsaare tee 64

- Robert Nerman Sõjavägi hoidis kasarmud laitmatult korras

-Tondi kasarmute uuenduskuur hakkab varsti lõpule lähenema