Mälestise nimi Tondi sõjaväelinnaku tallihoone Tondi t. 53B/ Seebi t. 24A, 1915-1916

Menetleja: TLPA peaspetsialist, Artur Ümar

Märksõna(9)

Ehitised, Kompleksid, Militaarkompleks, Kõrvalhoone, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Tall, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Sajandialguse militaararansambli osa.

Mälestise kirjeldus

Ühekorruseline pikk sümmeetrilise fassaadiga paekiviseintega hoone. Väiksed kaarsillustega aknad ja suured väravad on raamistatud punaste tellistega. Avarate ruumide talalagi toetub figuursete kapiteelidega postidele. Koos talliga ühises kompleksis on madal poolkeldri korrusega majandushoone. Selle fassaadid on lahendatud analoogselt talliga, välisseinad kindlustatud kontraforssidega. Hoone on korduvalt ümberehitatud, talli ja majandushoone vahel on hiline silikaattellistest hoone.

Tondi sõjaväelinnaku ajalooline hobusetall on ehitatud 1915-1916.a.

Kaitsevööndi ulatus

Tondi 51 – Tondi 53 - Tondi 53a – Tondi 53c – krundi Tondi 53b/Seebi 24a edelapoolne jätk (lõigatud tervikust mõttelise joonega, mis pikendab ühist piiri kruntidega Seebi 24, 26, 28, 30, 32) – Tondi 55 – Tondi 55a – Tondi 55b – Seebi 36a – Tondi 57 – Tondi 57a – Tammsaare tee 56, 58 – Tammsaare tee 64