Mälestise nimi Priihospidali haigetebarakk, 18. saj.

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Eero Kangor

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Ravikompleks, Ravihoone, Haiglahoone, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Ravihoone, Haiglahoone, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Mälestise tunnus

Tegemist on ajaloolise Merehospidali koosseisu kuulunud hoonega, kõige vanem hoone tänases Ida-Tallinna Keskhaigla hoonete kompleksis.

Mälestise kirjeldus

Ühekorruseline rõhtlaudisega puithoone asub 18. sajandil rajatud vundamendil. Madalal sokliosal on kasutatud tellist ja paekivi. Hoonel on lihtsad kuuese raamjaotusega aknad ja puituks. Ukse kohal varikatus. Hoonel on madal eterniitkattega kelpkatus. Hoone on dekoori poolest väga lihtne, fassaadi nurkades on lihtsad külgpõkid.

Mälestise asukoha kirjeldus

Hoone asub Tallinnas, Kesklinna linnaosas, Ravi 18. Hoonest loodes asub Kesklinna lastepolikliinik, edelas ja lõunas on erakorralise meditsiini keskus.

Mälestise ajalugu

Mereväehaigla rajati 1715. aastal praeguse Keskhaigla territooriumi lääneossa. 15 aastat hiljem ehitati lisaks maaväehospidal, samuti tänapäeva Keskhaigla krundile. Mereväehospidali territooriumil hakkas 1785.a tegutsema Priihospidal, kus raviti vaesemaid inimesi ning võimaldati maksejõuetutele vaestele ka tasuta arstiabi.
Ühekorruseline puithoone asub endise Maaväehospidali territooriumil. 1866.a enamus barakke lammutati. Vaadeldav hoone, endine kantonistide kasarmubarakk ehitati põhjalikult ümber haigla nakkusosakonna hooneks. Suleti peafassaadis asunud peauks ning rajati uus sissepääs külgfassaadist, et tekitada koridorsüsteem. Hoones olid palatid nakkushaigetele. Hoonet on korduvalt ümber ehitatud/remonditud. Sellele vaatamata pole hoone seisund kunagi kiita olnud. Hoone kehand pärineb 18./19. sajandist (1866.a ümberehitus, 1901.a ümberehitus). Tegemist on haigla vanima säilinud hoonega.