Mälestise nimi Priihospidali vaimuhaigete osakonna põhjapoolne hoone, 1897. a.

Menetleja: Tallinna Kultuuriväärtuste Amet, Kaarel Truu

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Ravikompleks, Ravihoone, Haiglahoone, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Ravihoone, Haiglahoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Hoone moodustab ansambli Priihospidali vaimuhaigete osakonna lõunapoolse hoonega ning kannab endas tunnistust meditsiiniasutuste pikale ajaloole.

Mälestise kirjeldus

Hoone on liigendatud põhiplaaniga põhiosas kahekorruseline ning külgmistel osadel ühekorruseline. Psühhiaatriahooned on krohvitud seintega kivihooned, mida kaunistavad historitsistlikud dekoorielemendid. Dekooris võib nimetada telliskividest laotatud ning valgeks värvitud horisontaalset hammasfriisi korruste vahel ning räästa all. Katust toestavad dekoratiivsed puitkonsoolid ning katuse kolmnurkseid viiluväljasid kaunistab lõiketehnikas puitornament. Aknad on fassaadidel piiratud laia sileda raamistusega. Hooned on küllalt esindusliku väljanägemisega võrreldes Priihospidali varasemate hoonete arhitektuuriga. Funktsioonist tingitud eripäraks on neli puidust kergseintega sissepääsu mõlemal hoonel. Neli sissepääsu olid vajalikud haigete eristamiseks ning eraldi pääsudeks jalutusõue ja aeda. Massiivsed puituksed on kaunistatud historitsistliku dekooriga. Põhjapoolset hoonet on 1990. aastatel remonditud, hoone osa aknaid on vahetatud vale raamijaotusega akende vastu. Hoonel on valtsplekk-kattega kombineeritud kelp- ja viilkatus, ümarate katuseuukidega.

Mälestise asukoha kirjeldus

Hoone asub Tallinnas, Kesklinna linnaosas, Ravi tn 18. Priihospidali põhjapoolne vaimuhaigete osakonna hoone asub Tallinna Keskhaigla territooriumil. Hoone on piiratud Keskhaigla Erakorralisemeditsiini osakonna hoonega, Juhkentali tänava ja Tiigiveski pargiga.

Mälestise ajalugu

Tallinna Keskhaigla territooriumil on pikk meditsiiniga seotud ajalugu, mis ulatub 18.sajandi algusesse. 1715.a tuli käsk püstitada keskne hospidal admiraliteedi vajaduseks. Mereväehaigla rajati veel 1715.a praeguse Keskhaigla territooriumi lääneossa. Lisaks merehospidalile ehitati 1730.a maaväehospidal samuti tänapäeva Keskhaigla krundile, selle idaossa ajaloolise Tiigiveski tiigi äärde. Mereväe hospidali territooriumil hakkas 1785.a tegutsema Priihospidal, kus raviti vaesemaid inimesi ning võimaldati maksujõuetutele vaestele ka arstiabi. Kuna vaimuhaigete hulk kasvas pidevalt, hakati projekteerima hoonestamata alale 32-kohalist hoonet. Projekt valmis 1880.aastal, kuid jäi kinnitamata. Uus vaimuhaigla projekt, seekorda kahest majast koosnev, kus kummaski 21-voodikohta, esitati siseministeeriumile kinnitamiseks 1886.aastal. 1897. õnnistati sisse psühhiaatriaosakonna kaks hoonet. Põhjapoolne meesoost ja lõunapoolne naissoost haigetele. Voodikohti oli 42, kuid juba järgmisel aastal haigeid neis 62. Hooneid nimetati paviljonideks. Hoonete plaanilahendus näitab, et ülemisel korrusel paiknesid rahulike haigete ruumid. Alumisele korrusele aga rahutud haiged ja abiruumid. Kummalgi pool oli omaette vannituba ja ruum valvesanitari jaoks. Allkorrusel oli kolm suurt tuba haigete päevaseks ühiseks viibimiseks. Kummalgi korrusel oli toidujagamisetuba, kust serveerimisluuk viis päevase viibimise ruumi. Hoone vaheseinu on sellest ajast ümber ehitatud nii kahekümnendal sajandil, kui ka varem. 1909.a vaimuhaigete osakond Priihospidalis likvideeriti ning haiged viidi üle Seewaldi haiglasse. Seejärel mõlemad hooned remonditi ja anti mees- ja naissoost haigetele sisehaiguste raviks. Ilmselt tõi funktsiooni muutus muudatusi ka plaanilahenduses. Rajati ühtne koridorisüsteem. 1917.aaastal likvideeriti Ühiskondliku Hoolekande Kolleegium, haigla muudeti Eesti Kubermangu Haigetemajaks. 1919.aastal anti see üle linna haldusesse. Endisest vaeste haiglast kujunes kõigile linnakodanikele mõeldud raviasutus, Tallinna Keskhaigla.