Mälestise nimi Priihospidali vaimuhaigete osakonna lõunapoolne hoone, 1897. a.

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Eero Kangor

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Ravikompleks, Ravihoone, Haiglahoone, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Ravihoone, Haiglahoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Tegemist on 19. sajandi II poole historitsistliku haiglahoonega, kuuludes ajaloolisesse raviasutuste ansamblisse.

Mälestise kirjeldus

Hoone haigla peahoonepoolne fassaad on jagatud kolmeks - keskmiseks osaks ning ääristavad risaliidid. Keskmine osa on neljateljeline ja kumbki risaliit on üheteljeline. Hoonel on madal paekiviblokkidest sokkel, seinu katab helehall krohvipind. Hoone aknad asetsevad sügavates aknaniššides. Niššid on ääristatud lihtsa raamistusega, mis lõppeb otsast teravnurgaga. Esimese ja teise korruse vahel on hammasfriis. Parempoolsel risaliidil on aken nihutatud esimese ja teise korruse piirile, samas ääristab hammaskarniis akent. Teise korruse lõpetab hammasfriis. Mõlemad risaliidid lõppevad profileeritud kaunistatud puitviiluga. Katust toetavad puidust konsoolid.
Idafassaad järgib peafassaadi dekoori. Teisel korrusel kolm fassaadi keskele jäävat akent. Fassaadil on kaks juurdeehitus. Vasakul asub tahveluksega tuulekoda, paremal pool laiub ühekorruseline laiendus, mille põhjapoolne osa on kolmeteljeline. Tuulekoja ja laienduse vahel on veel üks aken. Laienduse idafassaadil aknad puuduvad. Hoone lõunafassaad kopeerib esikülge. Juurdeehitused on seejuures, erinevalt esifassaadist, risaliitidega ühendatud. Mõlema risaliidil on viilud, aga ilma puitkaunistusteta. Mõlemal risaliidil on nii esimesel kui ka teisel korrusel üks aken. Läänepoolse juurdeehituse otsas on puidust laudisega tuulekoda, mille ees on tahveluks. Läänefassaad jäljendab parempoolset nurgafassaadi. Lisaks asetseb juurdeehitusest paremal veel üks tahveluksega tuulekoda.
Hoone katus on valtsplekkkattega, kombineeritud madal kelpkatus põhiosas ning viilkatus risaliitidel.

Mälestise asukoha kirjeldus

Hoone asub Tallinna linnas, Kesklinnas, Ravi tn 18. Hoone on osa tänasest Ida-Tallinna Keskhaigla kompleksist, mis koosneb eri aegadel ja stiilides ehitatud hoonetest.

Mälestise ajalugu

Hoone valmis 1897. aastal ning toimis haigla psühhiaatria osakonnana, kus raviti naispatsiente. 1990. aastateni kasutati hoonet raviotstarbeliste üksuste poolt, kuni otsustati haigla administratsioon sinna üle viia.