Mälestise nimi Priihospidali surnukuur, 1903. a.

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Eero Kangor

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Ravikompleks, Kõrvalhoone, Surnukuur, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Surnukuur, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Tegemist on 20. sajandi alguse historitsistliku surnukuuriga, kuuludes ajaloolisesse raviasutuste ansamblisse.

Mälestise kirjeldus

Tegemist on madala ühekorruselise punastest tellistest ning klombitud paekivist soklikorrusega hoonega. Hoone fassaadi ilmestab liigendatud telliseladu. Esifassaadil on kaks tahvelust, mille ülaosas kaheruudulise aknajaotusega valgmik. Aknad kahe kuni kuueruudulise klaasijaotusega ning suurtemate akende all on tagasiastega kujundatud tahvliosa. Akende ülakarniis on eenduvad. Maja tagafassaadil asuvad kaks soklikorruse akent, metalluks soklikorrusel ja esimesel korrusel kaksikaken. Tagumise fassaadiga on ühendatud ka uus juurdeehitus. Läänefassaadi küljele on paigutatud puidust keldrisse minev koridor. Esi- ja tagafassaadi räästast väljaulatuvad sarikaotsad on profileeritud, külgedel on sarikaotsad lihtsalt kumera lõikega. Esifassaadi uste kohal on varikatused, peauksel metallist ning kõrvaluksel puidust. Peaukse kohal akendele sarnane eenduv telliskarniis. Uste ees on paekivist trepid. Hoone katus on valtsplekk kattega viilkatus.

Mälestise asukoha kirjeldus

Hoone asub Tallinnas, Kesklinnas, Ravi tänav 18. Hoone kuulub AS Ida-Tallinna Keskhaiglale, paiknev Liivalaia tänava vahetus läheduses.

Mälestise ajalugu

Tallinna Keskhaigla territooriumil on pikk meditsiiniga seotud ajalugu, mis ulatub 18.sajandi algusesse. 1903.aastal valmis psühhiaatriahoonetest põhja poole sügava külma keldriga lahkamiskamber-kabel. Priihospidalis oli olemas samal ajal ka väike surnukuur. Vana surnukuuri hoone jäi 1937.a. rajatava haiglahoone ehitusele ette ning lammutati. Arhitekt Herbert Johanson kavandas uue surnukuuri kinnistu läänepiirile, saun-pesumaja kõrvale, mis oli plaanis lammutada. See projekt jäi teostamata. Pikka aega oli lahkamiskambril-kabelil ka surnukuuri funktsioon. Hoonet laiendati 1993-1996 arhitekt Kalju Lutsu projekti järgi.