Mälestise nimi Elamu Lastekodu t. 5, 1957. a.

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Timo Aava

Esinduslik stalinistlik korterelamu.
Hoone on osa terviklikust tehase „Dvigatel“ töötajatele ehitatud elamukvartalist, mis on tüüpiline näide sõjajärgse esimese aastakümne üleliiduliste projekteerimistavade rakendamisest Eestis

Mälestise kirjeldus

Elamuks ehitatud hoone on silekrohviga viimistletud neljakorruseline kivimaja. Katusekatte materjal oli tsingitud valtsplekk. Fassaadide dekoor on rikkalik; balustraadid, girlandid, aknaalused lillekastid ja metallpiiretega rõdud. Hoones on välja vahetatud enamus ehitusaegseid aknaplokke ja rõduuksi. Säilinud on üksikud siseuksed, trepikodade plaatpõrandad ja trepipiirded. Esimene korrus on ehitatud äripindadeks. Korterelamud moodustavad tervikliku neoklassitsistliku ansambli. Kvartali nurgal paikneb kuue korruseline hoonete keskosa mida troonib 20 m kõrgune torn.

Mälestise ajalugu

Elamukvartal projekteeriti arhitekt A.Vlassovi poolt tehasele “Dvigatel” 1947-1956. aastatel Riiklikus Liidulises Projekteerimisinstituudis nr.11.

Tartu maantee ning F. R. Kreutzwaldi, Lastekodu ja Liivalaia tänavatega piirnev ala

Lindmaa-Pihlak, S. (2002) Muinsuskaitselised eritingimused. TKVA Toimik N9-1150
Tamverk,A. (2009) Muinsuskaitse eritingimused hoone remont-restaureerimiseks. Välisviimistluse põhiprojekt. TKVA Toimik N9-5915