Mälestise nimi Elamu Tartu mnt. 24, 1957. a.
Ava kaardil

Menetleja: Tallinna Linnaplaneerimise Ameti eritingimuste spetsialist, Oliver Orro

Esinduslik stalinistlik korterelamu.
Hoone on osa terviklikust tehase „Dvigatel“ töötajatele ehitatud elamukvartalist, mis on tüüpiline näide sõjajärgse esimese aastakümne üleliiduliste projekteerimistavade rakendamisest Eestis

Kirjeldus

Kvartal koosneb neljakorruselistest viie või kolme sektsiooniga elamutest, mille aktsendiks on kuuekorruselise keskosa ja efektse torniga nurgahoone – Tartu mnt 24. Sektsioonis on korrusel 2-4 suurte tubadega koridorisüsteemis korterit, arvestati vajadust asustada üks korter mitme perekonnaga. Tartu mnt äärsete elamute esimesel korrusel on äriruumid.
Enamiku kvartali hoonete peafassaadid on viimistletud terrasiitkrohviga. Rikkalik pateetiline dekoor lisab Tallinna linnapildile veidi eksootilise nüansi. Õuefassaadide kujundus on lihtsam ja odavam, dekoori on vähe ja seinad on kaetud heledates toonides värvitud lubi-tsementkrohviga.
Hoonete vahele paigutatud kõrgete raudaedadega on tekitatud suletud ühiskasutatav sisehoov. Selline õueala lahendus tähendas omas ajastus olmeliselt täiesti uut elulaadi – kui seni oli igal majal enesestmõistetavalt oma aed olnud, siis uus kvartalisisene ühisruum tähendas senisest märksa kollektiivsemat elulaadi, millega kaasnes ka üldisele õhkkonnale iseloomulik tugev sotsiaalne kontroll.

Tartu mnt 24 on nurgamajana kvartali hoonestusest kõige esinduslikum ja suurem. Lastekodu-Liivalaia-Tartu maantee nurkade perimetraalselt vormistamiseks on pikk hoonemaht murtud neljaks osaks. Tartu mnt - Liivalaia nurgal on kuuekorruseline keskosa, mida troonib 20 m kõrgune torn-paviljon, millel omakorda peenike spiikel loorberipärjas pentagrammiga tipul.
Hoone tänavapoolsed fassaadid on kaetud pruuni terrasiitkrohviga ja täis embleeme, simsse, karniise, girlande. Neljandal korrusel on tihe rida rõdusid. Hoovipoolsed fassaadid on kaetud lubi-tsementkrohviga ja värvitud helehalliks. Esimesel korrusel asub hulk erinevaid äripindu.

Ajalugu

Tartu mnt 24 kuulub tehase „Dvigatel“ töötajatele ehitatud stalinistlike korterelamute kvartalisse, mille on projekteerinud 1947-1956 a. arhitekt A.Vlassov. Elamukvartal (Tartu mnt 24-32, Lastekodu 3 ja 5) moodustab tervikliku neoklassitsistliku ansambli, mis annab magistraaltänavate ristumiskohale esindusliku ilme. Kvartal on tüüpiline näide sõjajärgse esimese aastakümne üleliiduliste projekteerimistavade rakendamisest Eestis. Kvartalisse mahtusid 241 korterit, kauplused ja söökla.

Tartu maantee ning F. R. Kreutzwaldi, Lastekodu ja Liivalaia tänavatega piirnev ala