Mälestise nimi Elamu Tartu mnt. 28, 1957. a.

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Timo Aava

Esinduslik stalinistlik korterelamu.
Hoone on osa terviklikust tehase „Dvigatel“ töötajatele ehitatud elamukvartalist, mis on tüüpiline näide sõjajärgse esimese aastakümne üleliiduliste projekteerimistavade rakendamisest Eestis

Mälestise kirjeldus

Tartu mnt 28 hoone on pikk, esifassaadil on kokku 25 telge. Koos pööningukorrusega on hoonel 5 korrust. Hoone esi- ja tagaküljel on 5 väljapääsu. Hoone tagaküljel asuvad uksed jagunevad võrdselt iga viiendiku keskele, esifasaadil on sissepääsud koondunud hoone keskele. Eifassaad on liigendatud risaliidiga, kusjuures tagaküljel on see peegelpildis. Esi- ning küljefassaaad on kaetud tüüpilise terrasiitkrohviga. Sokliosa on laotud tahutud paekivist. Esifassaadi kaunistab rikkalik dekoor - karniisid, frontoonid, konsoolrõdud. Akna ja ukseavad on ümbritsetud heleda krohvitud raamiga. Äärmiste sisspääsude telgedel on suurte ukseraamistused ja karniisid, balustervööd, bifoorsed aknad mis tipus moodustavad kaks kaart ja erandlikult 2 konsoolrõdu. Sissepoole järgmiste sissepääsude kohal on kahte korrust läbivad erkerid, mille peal on rõdud ja mille küljes on viilungtahvid. Maja keskmine
sissepääs on märgitud vaid suure ukseraamistusega. Maja küljefassaadil on äärtes aknaread, koos frontoonide ja balustervöödega, kuid suuremal kesksel seinaosal on valge
krohviraamistus ning selle keskel nõukogude sümboleid kandev medaljon. Hoone tagafassaad on märgatavalt vähem dekoreeritud. Iga viiendiku keskel on ukseraamistuse ja karniisiga uks, lillerõdu ja 2 konsoolrõdu. Seinapind on kaetud roosa lubikrohviga.Hoone kelpkatus, kombineeritud viiluosadega, on kaetud valtsplekk-kattega. Hoone on rahuldavas seisus.

Mälestise asukoha kirjeldus

Elamu asub Tallinnas, Kesklinna linnaosas, Tartu mnt 28. Hoone piirdub Tartu mnt ja Liivalaia, Lastekodu ja F.R. Kreutzwaldi tänavatega. Kvartal asub Keldrimäe äärel, üle Liivalaia tänava asub Stockmanni kaubanduskeskus ja Maakri kõrghoonete piirkond.

Mälestise ajalugu

Kvartal ehitati 1949-1956 A. Vlssovi plaani järgi, Tartu mnt 28 valmis aastal 1952. kvartal kavandati Ülemistel asunud “Dvigateli” tehase töölistele. Sõjas olid sellel territooriumil
asunud puitmajad kahjustada saanud ja need lammutati, et saaks kavandada sellisele silmapaistvale kohale esinduslike hooneid. Kvartalil on omane stalinistlikule arhitektuurile
külluslik esifassaad, mida esindab teistest enam kvartali suursuguseim Tartu mnt 24, ja võrdlemisi tavaline tagakülg. See suurejoonelisus pidi rõhutama töölisklassi head järge
Nõukogude Liidus.

Tartu maantee ning F. R. Kreutzwaldi, Lastekodu ja Liivalaia tänavatega piirnev ala