Close help

Mälestise koond lehelt saab tutvuda mälestise andmetega. Avada asukoha kaarti, mis tuleb Maa-aameti süsteemist. Vaadata ja avada pilte mälestise kohta.

Mälestise nimi Elamu
Mälestise registri number 8679
Mälestise tüüp Kinnismälestis
Mälestise liik ehitismälestis
Arvel 13.11.1999
Registreeritud 13.11.1999
X-koordinaat 540316.44
Y-koordinaat 6589497.00
Ava kaardil

Paikvaatlused(3)

Seisund: rahuldav

Paikvaatluse kuupäev: 11.09.23

Menetleja: Tallinna Linnaplaneerimise Ameti muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Urve Arukaevu

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Elamukompleks, Elamu, Korterelamu, Ehitiste liigid, Elamu, Korterelamu, Ehitusperioodid, 1918-1939.

Mälestise tunnus


Tegemist on ilmeka näitega arhitekt Herbert Johansoni projekteeritud 1930ndate sotsiaalarhitektuurist, moodustab tervikliku ansambli ümbritsevate hoonetega Maisi 6, Maisi 4a, Auna 3.

Sisestatud: 07.09.2018.

Kirjeldus


Elamu on kolmekorruseline ja 5-teljeline kivihoone, katusekorrus on täiskorrus. Hoonel on madal krohvitud sokliosa ning hoone seinad on krohvitud. Beežikat krohvitud seinapinda ilmestab nii uksi kui aknaid ümbritsev valge krohviga raamistus. Hoone kõikidel külgedel paiknevad varieeruva kuju ja asetusega väikeseruudulised keldriaknad. Sissepääsud paiknevad nii esi- kui tagafassaadil. Hoone peaukse kohal on eenduv karniisiosa ning külgedel kuusnurkadest liseenid. Peaukse liistud on diagonaalis, vormistades uksetahvlile rombid, nagu on ka koridoriaknal. Ukse kohal asetseb kergelt eenduv valgmik. Peaukse kohal paikneb koridori aken, mis on kujundatud diagonaalse aknaruudustikuga ning mille kohal kaarakent imiteeriv krohviraamistus, mille keskel asub rombikujuline dekoor. Kaarakna kohal on laineline krohvidekoor. Hoonel on veel lihtsad kaheksa ruuduga ning väiksemad kolme ruuduga aknad. Hoone küljefassaadid ei ole sümmeetrilised, erineb akende paigutus. Hoone katusekorrusel on ka puidust vintskapid, katusekattena on kasutatud profileeritud plekk-katet.

Sisestatud: 07.09.2018.

Ajalugu


Arhitekt Herbert Johanson projekteeris seoses oma ametiga Tallinnavalitsuse ehitusosakonnas mitmeid linna sotsiaalhooneid. Nende hulgas ka lihtsad elamud töölistele Maisi tänaval (endine Nurme ja Kilgi tänav). Hoonegrupp valmis 1929. aastal.

Sisestatud: 07.09.2018.