Mälestise nimi Elamu F.R.Kreutzwaldi t. 5, 1910. aastad
Ehitisregistri ehitis Elu- ja ärihoone (101038795)

Menetleja: Tallinna Linnaplaneerimise Ameti eritingimuste spetsialist, Oliver Orro

Mälestise tunnus

1911-1912 aastal ehitatud juugendelamu, 20. sajandi alguse kodanliku kortermaja silmapaistev näide. Kuulub nn Kochi kvartali koosseisu.

Mälestise kirjeldus

U-kujulise põhiplaaniga kõrgel kivisoklil kahekorruseline puitelamu on kujundatud heimat-juugendlikus laadis. Projektis ettenähtud vahvärk-konstruktsiooni immiteerivat dekoori ilmselt täielikult ei teostatudki ja praegu võib sedalaadi elemente leida vaid hoone kõrgetel viiluväljadel. Algselt oli kummalgi korrusel kaks avarat, viie suurema toaga korterit. Hoonel on vanad või vanu immiteerivad väikeseruudulise raamijaotusega aknad. Ka interjööris on alles ehitusaegseid detaile – mõned tahveluksed ja ahjud, trepid ja trepikoja väärispuidust seinapaneelid.

Mälestise ajalugu

Kinnisvaraarendala H. Koch tellis 1911 aastal siinse piirkonna üldplaneeringu, millega nähti ette ehitada Raua, F. R. Kreuzwaldi, Tina ja Terase tänavate vahel asunud suurele krundile kaksteist suurt puumaja. Reaalselt jõuti valmis ehitada märksa vähem maju, kuid ikkagi on tegemist ühe esimese tervikliku ansamblina projekteeritud elamukompleksiga Tallinnas. Elamu F. R. Kreutzwaldi tn 5 on 1911. aastal projekteerinud ehitusinsener E. Boustedt. Ehitusjärelvalvet tegi insener M. Arronet.

kaitsevöönd piirides Narva mnt., Vase t., Raua t., F. R. Kreutzwaldi t.