Mälestise nimi Elamu Narva mnt. 26, 19. saj. lõpp

Menetleja: Tallinna Linnaplaneerimise Ameti eritingimuste spetsialist, Oliver Orro

Silmapaistva arhitektuuriga puitelamu, arhitekt Nikolai Thamm vanema loomingu näide.

Mälestise kirjeldus

Hoone asub Narva maantee lõunafrondis, F. R. Kreutzwaldi tänava nurgal. Puitelamu on 2-korruseline ja ilma keldrita. Hoone fassaadid on lihtsa kujundusega, vaid Narva maantee poolsel peafassaadil on kasutatud esinduslikumat puitdekoori. Kuni 1941. aastani oli hoonel kaks trepikoda. Suuremad ümberehitused toimusid 1945. aastal, kui muudeti hoone planeeringut, rajati esimest korrust läbiv koridor ja lisati hoovipoolsele fassaadile uus sissepääs. 1950. aastal vahetati välja fassaadide laudvooder ja 1954. aastal asendati hoone tõrvapapist katusekate plekk-kattega. Hoone algne siseplaneering ei ole säilinud. Osaliselt on säilinud kahhelahjud ja –kaminad, puitparkett, trepp ja üksikud siseuksed.

Mälestise ajalugu

Krundi esimene omanik oli Aleksei Epinatjev. 1856. aasta linnaplaani järgi asus siis kurndil mitu hoonet. 1880. aastatel koostatud linnaplaanil on kinnistu Narva maantee poolsele küljele märgitud kolm hoonet, millest idapoolseim on tõenäoliselt tänaseni säilinud hoone. 1886. aastal ehitati hoone arhitekt Nikolai Thamm vanema (1834-1907) projekti järgi ümber. Teise maailmasõja järel hoone natsionaliseeriti ning ehitati seesmiselt ümber. 1945. aastal oli hoone sõjaväe staabi kasutuses. Aastatel 1948-1949 anti hoone üle elamufondile. Hävimisohus hoone restaureeriti 2000. aastatel.

Allikad

Pantelejev, Aleksandr (2004). Tallinn, Narva maantee 26/ F. R. Kreutzwaldi t 1 muinsuskaitse eritingimused hoone remondiks ja restaureerimiseks. Tallinna Kultuuriväärtuste Ameti arhiiv n9 2567-A.