Mälestise nimi Elamu Narva mnt. 32, 19./20. saj. vahetus

Menetleja: Tallinna Linnaplaneerimise Ameti eeslinnade peaspetsialist, Kirsi-Merilin Luik

19. sajandi keskpaigast pärinev väärtuslik historitsistlik korterelamu.

Kirjeldus

Kahekorruseline historitsistlik puitelamu, ilmselt üks vanemaid säilinud kahekorruselisi puumaju Tallinnas. Hoone põhimahuga liituvad külgedel madalamad osad sissekäikudega, tagaklüljel eenduvad verandad on hiljem kinni ehitatud. Ümberehituse käigus ehitati ka praeguseni säilinud tornitaolised kõrgendused hoone katusele. Neis sisalduvatest veranda-taolistest ruumidest avanes algselt ka vaade merele. Tsaariaja lõpus oli majas neli korterit. Eksterjööris on säilinud originaalne lai laudis ja enamik vana dekoori – karniisid, avade piirlauad, esimese korruse akendealused kassetid, tänava- ja hooviuste varikatused jm. Hoone sisemist ruumijaotust on korduvalt muudetud, kuid alles on tähelepanuväärne hulk vanu detaile – trepid ja treitud balustritega trepikäsipuud, ilmselt mitmest erinevast ehitusjärgust pärinevad tahveluksed, mõned ahjud. Hoovis asunud puidust teenijatemaja (Narva mnt. 34) on nõukogude ajal lammutatud.

Ajalugu

Hoone täpne ehitusaeg ei ole teada. 1865. aasta Tallinna kinnisvarade inventariseerimise ajal oli siin kahekorruseline puitelamu juba olemas. Hoone praegune ilme pärineb 1875. aastast, mil fassaad kujundati neorenessanss-stiilseks. Ümberehituse projekt tegi arhitekt Nikolai Thamm, kes hiljemalt sellest ajast oli ise selle maja omanik.

kaitsevöönd piirides Narva mnt., Vase t., Raua t., F. R. Kreutzwaldi t.