Mälestise nimi Elamu Raua t. 45-47, 1912. a.

Menetleja: TKVA peaspetsialist, Oliver Orro

Mälestise tunnus

1912 aastal ehitatud juugendelamud, 20. sajandi alguse kodanliku kortermaja silmapaistvad näited. Kuuluvad nn Kochi kvartali koosseisu.

Mälestise kirjeldus

Tulemüüriga poolitatud paarismaja Raua tn 45-47 asub teiste taga krundi sügavuses. Algselt paiknes kummaski majapooles korrusel kaks suurt korterit. Soklikorrusele olid kavandatud pesuköögid ja majahoidjate korterid. Kahekorruseliste puithoonete kõrgete viiludega fassaadid olid ette nähtud kujundada dekoratiivse vahvärk-liigendusega heimat-juugendlikus laadis. Praegu on Raua tn 45 fassaad kaetud laudvoodriga, Raua tn 47 fassaad krohvitud. Säilinud on aga mõned algsed või algseid immiteerivad väikeseruudulise jaotusega aknad.

Mälestise ajalugu

Kinnisvaraarendala H. Koch tellis 1911 aastal siinse piirkonna üldplaneeringu, millega nähti ette ehitada Raua, J. F. Kreuzwaldi, Tina ja Terase tänavate vahel asunud suurele krundile kaksteist suurt puumaja. Reaalselt jõuti valmis ehitada märksa vähem maju, kuid ikkagi on tegemist ühe esimese tervikliku ansamblina projekteeritud elamukompleksiga Tallinnas. Hooned Raua tn 45-47 ehitati 1912-1914 insener M. Arronet’ projeki järgi.

kaitsevöönd piirides Narva mnt., Vase t., Raua t., F. R. Kreutzwaldi t.