Mälestise nimi Peeter Suure Merekindluse rannakaitsepatarei nr. 14 helgiheitja positsioon, 1915. a.

Menetleja: TLPA peaspetsialist, Artur Ümar

Tegemist on mastaapse Peeter Suure Merekindlusesse kuulunud rajatisega.

Mälestise kirjeldus

Muuli tipus on betoonmördiga seotud maakividest rajatis. T-kujuline põhiplaan, maa poole sirutuv kumer haar on hästi säilinud, merepoolne haar on värisenud, sadamapoolne haar on suure läbiva praoga. Muuli alguses maapinnal on kaks paralleelset maakividest laotud riba, nende ees betoonplaadil metalldetailid. Rajatise taga on ühekorruseline kuur-panipaik.

Mälestis asub Tallinnas, Kesklinna linnaosas, Aegna saarel. Täpsemalt Talneeme tipus.

Mälestise ajalugu

Ehitatud 1915. aastal ning valgustas ala kahurite laskekauguse ulatuses. Prožektori tööks oli kõrval jõujaam ning puidust prožektori kuur. Prožektor lükati vagonettalusel välja kivimuuli otsas asuvale platvormile. Käesolevaks ajaks praktiliselt hävinud.