Mälestise nimi Peeter Suure Merekindluse rannakaitsepatarei nr. 15 vare, 1915-1917, 1920-1936

Menetleja: TLPA peaspetsialist, Artur Ümar

Tegemist on mastaapse Peeter Suure Merekindluse ühe säilinud rajatisega.

Mälestise kirjeldus

Läänetorn on lõhatud, lõunakülg kujutab endast suurte betoonkivide kaootilist lasu, mis on segunenud metalliga. Varemed on võsastunud. Torni põhjaküljes on püsti betoonsein. Torni keskosas paljastub metallist tugi- ja liikursüsteem. Läänetornist idapoole jäävad komandopunkti varemed. Sellest itta jääb patarei idatorn. Selle keskosas on ka tugi- ja liikursüsteem. On osaliselt säilinud sile betoonkatus.

Mälestise asukoha kirjeldus

Rannakaitsepatarei asub Tallinnas, Kesklinna linnaosas, Aegna saarel. Asub saare loodeosas Tagamaa ja Sameliku soo vahel, Kurikneemele viiva raudteetammi põhjaküljel.

Mälestise ajalugu

Rannakaitsepatarei on ehitatud 1915-1917 aastatel. Nimetati Aleksander Nevski patareiks. 200-meetrine rajatis kahe 12´´ kahuriga igas tornis, igas otsas. Patarei ruumid paiknesid kahel korrusel, sügavam oli ühenduskoridor. Tornide vahel oli komandopunkt soomuskupliga, mille all asus diiselelektrijaam. Tornid pöörlesid suurtel kuullaagritel. Idatorni suurtükid olid kõrgemal. Patarei lõhati 1918. veebruaris, hiljem see taastati, kuna suurtükid säilisid. Teistkordselt õhiti 1941. augustis.