Mälestise nimi Peeter Suure Merekindluse Aegna garnisoni ohvitseride kasiino, 1914, 1930. aastad
Ehitisregistri ehitis puhkekodu (101026129)

Menetleja: Tallinna Linnaplaneerimise Ameti muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Diana Haapsal

Märksõna(12)

Ehitised, Kompleksid, Militaarkompleks, Klubihoone, Kasiino, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Klubihoone, Kasiino, Ehitusperioodid, 1841-1917, 1918-1939.

Mälestise tunnus

Arhirtektuuri- ja sõja-ajalooliselt huvitav ehitis, kuulub Aegna saare militaararhitektuuri mälestiste tervikkompleksi.

Mälestise kirjeldus

E-kujulise põhiplaaniga ühekorruselise puumaja arhitektuuris on tänu kõrgele viilule ja väikesele kupliga haritornile neobarokset joont. Hoonet ilmestavad kitsas püstlaudis, erikujulised vintskapid ja massiivsed korstnad. Säilinud mõned ehitusaegsed väikeseruudulised aknad.

Mälestise ajalugu

Imperaator Peeter Suure merekindlus oli Esimese Maailmasõja eel ja ajal Vene impeeriumi poolt rajatud hiiglaslik kaitsesüsteem, mis paiknes Soome lahe mõlemal kaldal. Mastaapse ja ehitamise ajal mitu korda muutunud sõjalise projektiga ei jõutud iialgi päris valmis, sest enne lõppes tsaarivõim. Siiski suudeti lühikese ajaga kogu Põhja-Eestis ehitada märkimisväärne hulk huvitavaid sõjalisi objekte, millest enamik on alles siiani. Praegusel Tallinna haldusterritooriumil paikneb mitmeid Peetre Suure merekindlusega seotud rajatisi, millest paljud on oluliselt mõjutanud Tallinna ajalooliste eeslinnade hoonestuse ja tänavate- ning kinnistutesüsteemi kujunemist ning omavad seega lisakas nende tähtsusele sõjaajaloo monumentidena ka laiemat kultuuriväärtust. Tallinna lahes asuval Aegna saarel on säilinud just oma terviklikkuse ja hõlmatavuse tõttu erakordselt väärtuslik sõjaajalooline tervikkompleks. Esimese maailmasõja algul kuulutati Aegna saar militariseeritud tsooniks, enamik tsiviilelanikkonnast pidi saarelt lahkuma. Rajati terve rida sõjalisi objekte, enamikku neist ei jõutud tsaariajal valmis. Paljud rajatised põletati 1918. aastal maha. Ka eesti vabariigi ajal jäi Aegna sõjaväe kätte, kaitsesüsteemi täiendati ja arendati edasi. Ohvitseride kasiino hoone on ehitatud arvatavasti 1914. aasta paiku, taastatud 1920. aastatel, põhjalikumalt ümber ehitatud 1930-natel.

Kaitsevööndi ulatus

vastavalt kaitse alla võtmise õigusaktile Aegna saare mälestiste ühine kaitsevöönd kogu Aegna saare ulatuses

kogu Aegna saar ühine kaitsevöönd