Mälestise nimi Elamu A.Weizenbergi t. 7, 1929. a.

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Timo Aava

Arhitekt Aleksandr Wladovski loomingu näide, eelfunktsionalistlik elamu.

Mälestise kirjeldus

Kahekorruseline mansardkorruse ja kõrge klompkivisokliga elamu. Läbiv motiiv on akantuslehtedega stukk-karniis. Lõunafassaadil on läbi kahe korruse ulatuv ärkel. Põhja-ja lõunaküljel on mansardkorruse akena kohal ümarkaarne frontoon. Nende esiste rõdudel piirded on sepisvõred. Sisekujunduses on säilinud glasuurplaatidest ahjud, valgete kahhelkividega vannitoad ja tahveluksed.

Mälestise ajalugu

Elamu on ehitatud 1929. aastal eelfunktsionalistlikus stiilis arhitekt Aleksandr Vladovski (1876–1950) projekti järgi. Hoones on elanud eesti kirjandusteadlane Endel Sõgel (1922–1998), Anton Hansen Tammsaare (1878-1940) lesk Käthe Hansen (1896–1979) ja Viktor Kingissepa (1888-1922) üks poegadest.

Ankeet. (1991) TKVA arhiiv Toimik N9-II 96