Mälestise nimi Elamu Aasa t. 3, 1929. a.

Menetleja: TLPA praktikant, Kirsi Kajamäe

Ajastule iseloomuliku Tallinna tüüpi elamu ilmekas näide.

Mälestise kirjeldus

3-korruseline, klassikalist stiili, kivist trepikoja ning mansardkorrusega Tallinna maja tüüpi puitelamu. 10-korterilise elamu trepikoja kuppelkatust kaunistab seal ka rajamise aegu olnud tuulelipp. 1930-ndate aastate traditsionalistlikku arhitektuuristiili esindava hoone projekt sisaldab enamuse sellele ajajärgule omast: tsentraalse fassaadikompositsiooniga vormisümmeetria, rühutatult massiivne paekivisokkel, puitkorruseid eraldav trepikoda, dekoreeritud liseenid hoonenurkadel, jõuline raamistus aknaavadel, mansardkorrus. Renoveerimiste käigus on originaalne vertikaalne laudvooder asendatud horisontaalsete voodrilaudadega. Kadunud on algsed nurgaliseenid. Säilinud on värvitud sileplekist mansardkatus, osaliselt vihmaveetorud. Hoone struktuuri ei ole muudetud. Säilinud on trepikoja paekiviastmed, klinkerplaatidega kaetud trepimademed ja trepipiire.Algupäraselt on säilinud hoone välisuks, korterite välisuksed, enamus aknaid koos sulustega ja suur osa klaasitud siseustest. Säilinud on tubades asuvad pruunidest kahhelkividest ahjud. Algsetest viimistlusmaterjalidest on ainsana säilinud laudpõrandad ja krohvitud laed.

Mälestise ajalugu

1932. aastal ehitatud Villa Antoni on projekteerinud insener Anton Parsmann. Hoone on rekonstrueeritud-renoveeritud 2000. aastal.