Mälestise nimi Tallinna Tehnikaülikooli peahoone, 1964-1971

Menetleja: Tallinna Linnaplaneerimise Ameti muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Diana Haapsal

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Õppehoone, Koolimaja, Ehitusperioodid, 1940-1991.

Mälestise tunnus

Arhitektide Uno Tölpus, Henno Sepmann, Olga Kontšajeva ja Anton Soansi koostöös valminud silmapaistev nõukogude modernismi näide, kuulub Tallinna Tehnikaülikooli õppehoonete ansamblisse.

Mälestise kirjeldus

Modernistliku vormikeelega ning vaba asetusega õppehoone. Seinamaterjalidena on kasutatud põhiliselt keraamilist tellist, aga ka silikaattellist, betooni ja paekivi. Ühel pool keskset vestibüüli paiknevad kammjalt erinevate teaduskondade õppehooned ja teisel pool üldkasutatavad aula, söökla, raamatukogu ja rektoraat. Paralleelsete teaduskonnatiibade vahel on teisel pool ühenduskoridori osakondade ülesed suuremad auditooriumid. Peasissekäigu vastas hooviküljel on stiili järgiv haljasala ja skulptuuridega nn akadeemikute allee.

Mälestise ajalugu

TTÜ hoonetekompleks on projekteeritud 1959–1963. Projekti autoriteks on Uno Tölpus (1928–1964), Henno Sepmann (1925–1985) ja Olga Kontšajeva koos Anton Soansiga (1885–1966). Vaadeldav ansambel kajastab ilmekalt selle tekkeaega, nn Hruštšov sulaga arhitektidele avanenud võimalusi kaasa minna rahvusvahelise modernistliku arhitektuurikeelega. TTÜ kompleks moodustab planeeringult tervikliku, Ameerika-tüüpi ülikoolilinnaku ehk campuse ja omab otseseid viiteid nt Jyväskylä ülikoolile.

Allikad

R-Konsult. (2010) Osaline rekonstrueerimine. Arhitektuurse osa ja sisekujunduse tööjoonised. Ehitajate tee 5 / TTÜ Vana raamatukogu. TKVA Toimik N9-6812
Tael, M. (2008) Muinsuskaitse aruanne TTÜ II õppekorpuse rekonstrueerimistööde kohta. Ehitajate tee 5. TKVA Toimik N9-5414
Künnapu, L. (2007) Muinsuskaitse eritingimused peahoone ja raamatukogu fassaadide remontimiseks, VI korpuse rekonstrueerimiseks. Ehitajate tee 5 / Tallinna Tehnikaülikool. TKVA Toimik N9-5090⁄A
Muru&Pere OÜ. (2005) Hoone rekonstrueerimine ja juurdeehitus. Arhitekti osa Köide I. Ehitajate tee 5 / Tehnikaülikool. TKVA Toimik N9-3567⁄A

M.Kalm “ENSV arhitektuur. Metoodiline juhend muinsuskaitseks”
TPI (TTÜ) hoonestu Mustamäel. Kamjas vabaplaneering vastandub stalinismi akadeemilisel sümmeetrilisusele. Ehitati kaua 1959-70ndad. Sisaldab otselaene Aaltolt.