Mälestise nimi Peeter Suure Merekindluse garnisoni üleajateenijate elamu Erika t. 2, 1915. a.

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Timo Aava

Märksõna(9)

Ehitised, Kompleksid, Militaarkompleks, Elamu, Ehitiste liigid, Elamu, Korterelamu, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Peeter Suure merekindluse üleajateenijate kasarmu moodustab koos kõrval asuvate samalaadsete kasarmutega ühtse ansambli ning on osa Peeter Suure merekindluse militaarkompleksist.
Tuntud arhitekti A. Jaroni loomingu omapärane näide.

Mälestise kirjeldus

Suur kolmekorruseline keldriga hoone on kasarmu tüüpi planeeringuga. Pikliku põhiplaaniga hoonel on neli trepikoda. Fassaadidel on trepikojad ja sissepääsud markeeritud II ja III korruse rõdude abil. Rõdud toetuvad ümarsammastele. Hoone fassaadid on rikkaliku dekooriga: klombitud paeplokkidest sokkel, liseenid, karniisid, frontoonid ja ehisväljad. Krohvitud pinnad vahelduvad korrektse dekoratiivse vuugiga tellislaoga.
Fassaadid on rikutud 2006. aastal ebaseaduslikult ja kehva kvaliteediga teostatud remonttöödega.

Mälestise ajalugu

Arhitekt Aleksandr Jaroni 1909. aastal valminud projekti järgi ehitatud madalama astme üleajateenijate elumaja. Nn Punased kasarmud olid Peeter Suure Merekindluse garnisoni üleajateenijate elumajad. Enne II maailmasõda hoones oli sõjaväekasarm.

Kaitsevööndi ulatus

Vastavalt kaitse alla võtmise määrusele on mälestise kaitsevööndi ulatuseks Erika tn 2 krunt, ehk kinnistu 78408:807:0900