Mälestise nimi Elamu Gonsiori t. 17, 1938. a.

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Timo Aava

Arhitekt Edgar Johan Kuusiku loomingu ilmekas näide, tähelepanuväärse arhitektuuriga elamu.

Mälestise kirjeldus

5-korruseline, kõrge paekivist sokliga korterelamu, mille fassaadid on kaetud terrasiitkrohviga. Fassaadikujunduses domineerivad korrapärases rütmis akenderead. Esinduslikum on vahekarniisiga eraldatud esimene korrus, mille kujunduses on kasutatud topeltraamistuses aknaavasid, konsoolidele toetuvaid karniise ja krohvipinnale markeeritud kassette. Ülemiste korruste seinapinda liigendavad korruseid ühendavad liseenid ja katusekarniisi all asuvad väikesed pööninguaknad. Trepikodadesse pääseb läbi dolomiidist portaalides asuvate kõrgete framuugiga puituste. Trepikojad on ruumikad ja kaunistatud dekoreeritud tahvlitega. Trepirinnatisel on dekoratiivne võre ja peitsitud käsipuu. Põrandamuster on laotud metlahhplaatidest. Korterite välisuksed on sileda pinnaga ja täispuidust. Igas trepikojas asub lift ning ligipääs hoovifassaadile jäävatele rõdudele.

Mälestise ajalugu

Korterelamu projekteeris 1937. aastal arhitekt Edgar Johan Kuusik (1888-1974). Hoone valmis 1938. aastal lihtsustatud fassaadilahendusega, mille kavandas arhitekt Harald Arman (1910-1965). Hoones elas kuni elu lõpuni maja arhitekt Edgar Johan Kuusik, kelle auks paigaldati hoonele 1988. aastal mälestusplaat; samuti pianistid Anna Klas (1912-1999) ja Bruno Lukk (1909-1991).

Allikad

Künnapu, Liivi (2001). Tallinn, Gonsiori tn. 17 hoone pööningukorruse väljaehitamiseks ja trepikoja remondiks arhitektuuriajaloolised eritingimused. Tallinna Kultuuriväärtuste ameti arhiiv n9 642.