Mälestise nimi Äriruumidega elamu Hariduse t. 13, 1938. a.

Kirjeldus

Esinduslik funktsionalistlikus stiilis hoone on rajatud Pärnu mnt. tänavajoonele. Tänavapoolsed fassaadid on kaetud terrasiitkrohviga, õuefassaadid silekrohviga. Kunstgraniidiga on kaetud akende raamistused, karniis ja detailid. Tänavafassaadi ilmestab nurgalahendusena pisut eenduv osa, mis on krohvraamistusega ja mida kaunistavad ülal dekoorelement ja all krohvkarniis-konsool. Esimese korruse äriruumide suurte kolmese raamijaotusega vitriinakende kohal on horisontaalne krohvkarniis. Õuefassaadil on murtud nurkadega erker. Hariduse tänava poole jääb madalal klombitud paekivist vundamendil metallvõreaed. Hariduse tänava poolses osas on säilinud algsed välisuksed. Kuna hoone on tugeval reljeefil omab ta kaks keldrikorrust. Ülakorrustel asus üheksa korterit.

Ajalugu

Viiekorruseline kivimaja on ehitatud 1937. aastal arhitekt Viktor Tretjakevitši (sünd. 1904) projekti järgi. Krundi omanikud olid Reinhold Treubeck (1877-1948) ja arhitekt Viktor Tretjakevitš ise.

Õlitehnikas laemaalide (B. Korolev) restaureerimise aruanne. Tallinn 1998. (MKA arhiiv)

Linna,T. (2004) Muinsuskaitse eritingimused. TKVA Toimik N9-2994