Mälestise nimi Elamu Idakaare t. 6, 20. saj. algus

Inspektor: muinsuskaitse osakonna eeslinnade peaspetsialist, Marleen Mihkelson

Mälestise tunnus

Silmapistvalt hästi säilinud, 20. sajandi algul ehitatud suurte esinduskorteritega, Nõmme vanemale osale iseloomulik elumaja.

Mälestise kirjeldus

Kahekorruseline, keldriga, kesktelje suhtes sümmeetrilise fassaadiga ja poolkelpkatusega hoone esindab hilise juugendi romantilist suunda, detailides võib näha mõjutusi heimat-stiilist. Püst- ja rõhtlaudisega kaetud fassaadidel on eri suurusega ja tiheda raamijaotusega asknad. Keskteljel asuv peatrepikoda on fassaadil markeeritud katuseuugiga. Teine trepikoda (köögitrepikoda) eendub ehitise põhimahust hoone õuepoolses osas. Verandataolised väljaehitised hoone otstes on kaetud neobarokselt kummuva katusega. Koos elamuga asub krundil eraldi arhitektuurimälestisena arvel olev väga väärtuslik kaevumaja. Hoone välisuksed on algsed. Elamu peatrepikojas on säilinud erakordselt kaunis aaderdatud trepivõrend ja sarnase viimistlusega korterite välisuksed. Tagatrepikojas on alles aga mitmesugused kojakapid, lihtsa kujundusega trepikäsipuu ning hulk originaaluksi. Korterites on tehtud ulatuslik remont, kuid järel on üksikuid stiilseid detaile, sh. juugendliku kujundusega tumedatest kahlitest kõrged ahjud.

Mälestise ajalugu

Romantilist laadi kahekorruseline, 4 avara kodanliku korteriga maja on ehitatud 20. sajandi algul, arvatavalt 1910. aastatel, kuid välistada ei saa ka 1920. aastate algust [täpsustatud andmetel 1925, projekteerinud T. Gutman].