Mälestise nimi Juhkentali Sõjaväehospidali park ja tiikide süsteem, 1772-20. saj.

Menetleja: Muinsuskaitseameti Harjumaa vaneminspektor, Silja Konsa

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Militaarkompleks, Ravikompleks, Rajatis, Ehitiste liigid, Maastikuobjekt, Park, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1841-1917.

Ilmekas näide ajaloolisest pargist koos säilinud maastikuarhitektuursete tehniliste rajatistega.

Mälestise kirjeldus

Tegemist on väga mitmekülgse reljeefiga pargiga, kus on olulisel kohal veeelement. Mitmed hooned on tänaseks korrastatud, kuid jätkuvalt on alal tühjana seisvaid hooneid. Park on hästi hooldatud. Kultuurimälestiseks on tunnistatud peahoone ja arstide elamu, lisaks omavad arhitektuuriajaloolist väärtust pääslavahtkonna hoone, tehniline keskus, arhiiv, anatoomikumi majake ja administratiivhoone.
2001. aastal läbi viidud dendroloogilise inventuuri põhjal on pargi territooriumil säilinud üksikud põlispuud, mis tõenäoliselt pärinevad 18 saj., samuti on tänapäevani säilinud tiikide süsteem jälgitav 19. saj alguse kaartidel. Enamus puistust pärineb tõenäoliselt 19. saj – pärnaallee, võimsad paplid jne. Ülejäänud haljastus, mis paikneb kaootiliselt pärineb ilmselt 1970-80ndatest aastatest. Kokku tuvastati alal 37 taksonit (2 liiki okaspuid, 25 liiki lehtpuid ja 10 liiki lehtpõõsaid). Seega on tegemist üsnagi liigirikka pargiga. Põhilised liigid on erinevad paplid, hobukastanid, pärnad ja lumemarja põõsad. Okaspuudest on esindatud vaid üks elupuu ja üks harilik kuusk. Teid ääristavad lumemarja hekid. Haruldasteks eksemplarideks on peahoone ees kasvav hariliku jalaka ja musta papli püramiid vorm.
Paiken, L.-H. (2001). Detailplaneerimise projekt.

Mälestise asukoha kirjeldus

Juhkentali Sõjaväehospidali park on aadressiga Juhkentali 58, suurusega ca 6,8 ha. Tegemist on suures osas kinnise territooriumiga, kus paikneb kaitseväe peastaap. Park on vaadeldav Filtri tee poolt, kuhu on paigaldatud võrkaed. Peterburi tee poolselt küljelt piirab ala kõrge betoontara.

Mälestise ajalugu

Sõjaväehospidali kompleks Juhkentali tn ehitati 18. sajandi lõpus endise Juhkentali suvemõisa territooriumile, kuna Tallinn oli kujunenud tugevaks sõjasadamaks ja garisonid järjest suurenesid, vajades omaette haiglat, mistõttu püstitati admiraliteedile haigla. 1827. a ühendati mere- ja maaväehospidal Tallinna Sõjaväehospidaliks. 1869. a Tallinna Sõjaväehospidal likvideeriti, kuid selle asemele moodustati Tallinna Kohalik Laatsaret. I maailmasõja puhkemise järel nimetati haigla uuesti Tallinna Sõjaväehospidaliks. Eesti Vabariigi ajal paiknes selles kompleksis sõjaväe keskhaigla. Tänapäeval kuulub kompleks Eesti kaitseväe peastaabile.
Pantelejev, A. (2012). Tallinn, Juhkentali tn 58, Filtri tee 5 ja lähikinnistute detailplaneeringu koostamiseks muinsuskaitse eritingimused.