Mälestise nimi Peeter Suure Merekindluse garnisoni üleajateenijate elamu Kopli t. 78a, 1915. a.

Inspektor: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Timo Aava

Märksõna(9)

Ehitised, Kompleksid, Militaarkompleks, Elamu, Ehitiste liigid, Elamu, Korterelamu, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Peeter Suure Merekindluse garnisoni üleajateenijate elamu kuulub Peeter Suure Merekindluse kompleksi, olles iseloomulik näide historitsistlikust militaararhitektuurist.

Mälestise kirjeldus

Erika tänav 2b hoone on elamuansambli kõige hoovipoolsem hoone. Hoone piklik põhiplaan on kirde-edela suunaline, hoone esi- ja tagafassaad on liigendatud külgedel olevate risaliitidega. Hoone koosneb kolmest põhikorrusest, keldrikorruses ja katusekorrusest.
Hoone madal sokkel on laotud puhta vuugiga klombitud paekiviplokkidest, keldriaknad on madalad, ristkülikukujulised. Esimese korruse välisseina kujunduseks on horisontaalse vuugiga rustikamotiiv. Esifassaadis on rustika katkestatud akendevahelise tellismüüriga, avade küljed kujundatud kvaaderdusega. Esimese korruse fassaadi läbib kogu hoone perimeetris kaks karniisi. Esimese korruse akende alla jääv seinapind on dekoreeritud süvistatud kassettidega. II-III korruse välisseinad on liigendatud punasest tellisest müüritise ja heloranži krohvipindadega. Välisavade all ja kohal olevad seinapinnad on krohvitud ja dekoreeritud.
Avatäited on kaasaegsed. Trepikoja püstak astub hoone välisperimeetrist tahapoole. Esimese korruse peasissepääs on kahelt poolt piiratud soklikõrguste paekivist müüridega. Müüritise otstele toetuvad sambad, mis toestavad II korruse rõdu konstruktsiooni. Peauksel on radiaalse raamijaotusega ümarkaarframuug. II ja III korrusel on trepikoja püstak markeeritud rõdupinnaga, kuhu trepikoja maht ümara risaliidina eendub. Analoogne fassaadilahendus esineb hoone kõikide trepikoja püstakute puhul.
Hoovifassaadi rõdude risaliit on samal teljel peafassaadi trepikoja püstakutega. Esimese korruse tasandil asub madala piirdega eraldatud terrassid. II ja
III korruse fassaadi läbib trapetsikujulise põhiplaaniga risaliit. Risaliit on lõigatud katuse karniisiga ja jätkub katusekorruse tasandil vintskapiga. Vintskapi keskteljel on murtud kolmnurkfrontoon ja ehisraamistusega ovaalaken. Hoone katus on lahendatud valtsplekiga kaetud viilkatusena, külgrisaliitide ja hoovipoolsete rõdu risaliitide katused on
lahendatud murdkelpkatustega. Pikihoone viilkatusel on korrapärase rütmiga vintskapid. Hoone olukord on rahuldav.

Hoone asub Põhja-Tallinna linnaosas, aadressiga Erika tänav 2b.

Mälestise ajalugu

Hoone kuulub Peeter Suure Merekindluse rajamisega seoses kavandatud üleajateenijate elamukompleksi. Linnak oli planeeritud kümnest tüüpprojekti järgi ehitatavas hoonest, projektides esineb ka marginaalseid erinevusi plaanilahenduses ja fassaadidetailides. 1909. aastal valminud projekti autoriks oli Peterburis sündinud arhitekt Aleksandr Jaron, kellele see jäi viimaseks teadaolevaks projektiks Tallinnas. Ehitustegevus toimus aastatel 1914-1915, plaanitud kümnest hoonest jõuti valmis ehitada vaid kolm.