Mälestise nimi Kopli lastepäevakodu, 1928. a

Menetleja: Tallinna Linnaplaneerimise Ameti muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Urve Arukaevu

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Haldushoone, Ehitusperioodid, 1918-1939.

Tüüpiline arhitekt Herbert Johansoni projekteeritud traditsionalistlik lasteaiahoone.

Kirjeldus

Krohvitud seintega paekivist hoone keskosa kavandati 2-korruseline, mõlemad tiibhooned 1-korruselistena. Lisaks on hoonel soklikorrus ning keskosal ka katusekorrus. Katusekattena on kasutatud põletatud savikivi, madalatel osadel ja tagafassaadil paikneval tornil valtsplekki. Aknaavad on ruudukujulised, avatäited on 1948. aastal välja vahetatud. Lisaks lasteaiaruumidele olid hoones ka korterid juhatajale ja majahoidjale. Hoone interjöör on hästi säilinud. Säilinud on peegelvõlvidega laed, seinapaneelid, osaliselt puitparkett ning kiviparkett vestibüülis ja keldris. 2005. aasta korrastustööde käigus asendati suurem osa vanu uksi koopiatega. Siseruumide seintel on kipsist inglipead. Väärtuslikest detailidest on hoones alles veel trepid ja treppide sepisvõred, peatrepi balustraad, seinakapid, radiaatorid ning pesurull keldres. Peasissepääsu ees on säilinud peauks koos valgmiku ning käepidemega.

Ajalugu

Spetsiaalselt lasteaiaks ehitatud hoone valmis 1928. aastal arhitekt Herbert Johansoni (1884-1964) projekti alusel. Uus kaasaegne hoone ehitati Tallinna linnavalitsuse eestvõttel ja see paiknes endise Bekkeri laevatehase asunduses. Hoones tegutsenud Tallinna esimese lasteaia asutasid Saksa okupatsioonivõimud 1918. aastal. Kuni 1923. aastani tegutses lastead mitmetel erinevatel aadressidel kesklinnas ja kolis siis laevatehase territooriumile. Lasteaia hoone kui esimene omataoline kujunes teedrajavaks. Lasteaed tegutseb toones tänaseni.

Kopli Lasteaed. [www]

Nerman, R (2001) Arhitektuuriajaloolised eritingimused. TKVA Arhiiv Toimik N9-568

Pihlak, S (2004) Muinsuskaitse eritingimused arhitektuuriajalooliselt väärtuslike detailide inventeerimine. TKVA Arhiiv Toimik N9-2775.A

Junolainen, M (2004) Välisviimistlus projekt, akende tööjoonised, siseuste lahendused. TKVA Arhiiv Toimik N9-2775.B