Mälestise nimi Kose suvemõisa ait, 1790. a.

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Ait, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Ait, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Ajaloolise Kose suvemõisa ansamblisse kuulunud kõrvalhoone.

Kirjeldus

2-korruseline kelpkatusega krohvitud paekivist hoone, mille põhjaseinas on kaks aknaava ja üks ümarkaarse sillusega ukseava. Esifassaadis on ukseava ja aknaava. Kõik avad on puitlaudadega kinni löödud. 2017. aasta alguse seisuga on hoone katus on uuendatud ja seisukord stabiilne.

Ajalugu

Mõisa peahoone oli ehitatud 1792. aastal. Kõrvalhooned (ka suvemõisa ait) olid ehitatud 18.–19. sajandite jooksul. Ehitusel kasutati kohalikke talupoegi, palgati ka tisler (Kasch) ja ehitusmeister (C. L. Geist). Kohalikke talupoegi kasutati ka muude mõisatööde juures. Mõis võõrandati 1940. aastal. Nõukogude perioodil oli mõisa peahoones Laevastiku juhtimiskeskus. 2017. aasta seisuga hoonel kasutusotstarve puudub.

Allikad

Õiger, K. (2002) Eksperthinnang endise Scheeli mõisa hoonete tehnilise seisundi, restaureerimise võimalustest. Kose tee 9, 11, 13. TKVA Toimik N9-1492