Mälestise nimi Annenhofi suvemõisa peahoone, 20. saj. algus

Menetleja: Tallinna Kultuuriväärtuste Amet, Kaarel Truu

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Peahoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Üks väheseid säilinud puidust suvemõisahooneid Tallinnas. Nn. šveitsi stiilis puitarhitektuuri huvitav ja terviklikult säilinud näide.

Mälestise kirjeldus

Erakordselt kauni ja elegentse šveitsi stiilis (ka holzbaustil) peahoone on kahekorruseline kõrge viilkatusega puitelamu. Hoone sarnaneb Laulasmaa kandis asuva Kõltsu suvemõisaga – arvatavasti on tegu ühe ja sama arhitekti loominguga või on teatud detailide osas kasutatud vähemasti sama eeskujuprojekti või -kataloogi. Annenhofi peahoonele annavad erilise suvise kerguse rohke õhuline puitpitsdekoor, verandad ja rõdud.

Mälestise ajalugu

Juba 17. sajandil oli Tallinna ümbruses rida linnakodanike suvilaid koos aedade ja majandushoonetega, mida hakati kutsuma suvemõisateks (höfchen). Suvemõisate rajamine hoogustus 18. sajandil ja eriti 19. sajandi algul, 19/20. sajandi vahetusel asus ümber Tallinna juba mitukümmend suvemõisa. Nende seas oli uhkemaid, suurte parkide ja kivist peahoonetega komplekse, mis tõesti mõisa mõõdu välja andsid, ning ka märksa tagasihoidlikumaid. Pirita-Kose suvemõisatest on vanimad 18. sajandil asutatud Carlshof (Kose tee 55) ja Kosch (Kose suvemõis, ka Scheeli mõis (Kose tee 9)). Annenhofi suvemõis on selles piirkonnas üks hilisemaid, olles rajatud 19. sajandi lõpul. Ehitusajaks on peetud 20. sajandi algust, kuid stiilikriitiliselt võiks selle siiski pigem paigutada 19. sajandi lõpukümnenditesse. Seda toetavad ka uued andmed, mis saanud teatavaks tänu hoone praeguse omaniku kontaktidele mõisa kunagiste asukate Dehiode perekonna järeltulijatega. Nimelt on nüüd teada, et Annenhofi suvemõisa selle praegusel kujul asutas Erhard Dehio (1855-1940) 1896. aastal, nimetades selle oma noorelt surnud teise abikaasa Anna Ploschkuse auks Annenhofiks. Projekt telliti Mecklenburgi arhitektilt hr. Brennerilt. 1928. a. jaotati varasem suur maavaldus neljaks, nõukogude ajal kuulus suvemõisa peahoone mitmele ettevõttele, kes kasutasid seda puhkekoduna, siin on olnud ka lastekodu, vahepeal on hoone olnud jaotatud ka korteriteks. Ajaloolised abihooned, mis veel 1940. aastate lõpul alles olid, lammutati (alles jäi vaid jääkelder) või ehitati täielikult ümber. 1990. aastate II poolel rajati endise mõisapargi tagaossa uued elamud. Hiljem on parki kunagise talli kohale püstitatud veel ka peahoone stiili matkiv neohistoritsistlik eluhoone.

krundi ulatuses