Mälestise nimi Elamu Laulupeo t. 8, 1910. aastad

Menetleja: Tallinna Linnaplaneerimise Ameti muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Urve Arukaevu

1910. aastate puitaguli hoonestuse ilmekas näide.

Mälestise kirjeldus

Laulupeo 8 näol on tegemist 2-korruselise kõrge soklikorrusega puidust kortermajaga. Tallinna puitmajadele tüüpiliselt katab selle välisseinu horisontaallaudis, mida liigendavad horisontaalselt püstise laudisega vahevööd. Hoone põhimaht on ristkülikukujulise põhiplaaniga ning sellele liitub hoovikülje trepikoja maht. Hoonet liidab naabermaja Laulupeo 6 hoonega paekivist tulemüür. Hoone on akenderütm on lihtne ja rafineeritud. Tänavaseina sissepääsu kaunistab sepiskonsoolidega varikatus. Maja hoovis paikneb stiili üldjoontes järgiv puidust hoovimaja. Mõlema hoone väheste ehisdetailidena saab välja tuua saelõikelisi sarikaotsi. Mõlemate hoonete elupindu on mõningate ümberehituste läbi katusekorruste arvelt suurendatud.

Mälestise ajalugu

Laulupeo 8 hoone ehitati 1911–1912 aastal, Moissei Klibanski projekti järgi. Projekt kajastab praegusest märkimisväärselt rikkalikumat puitdekoori.

Allikad

Arimark Projekt OÜ. (2008) Eelprojekt pööningu-ja keldrikorruse väljaehitamiseks. Laulupeo 8. TKVA Toimik N9-5174
Pantelejev, A. (2005) Muinsuskaitse eritingimused keldrikorruse väljaehitamiseks. Laulupeo 8. TKVA Toimik N9-3592