Mälestise nimi Elamu Laulupeo t 10, 1910. aastad

Menetleja: Tallinna Linnaplaneerimise Ameti eeslinnade peaspetsialist, Kirsi-Merilin Luik

Tegemist on rikkaliku puitdekooriga, Karl Jürgensoni projekteeritud puitelamuga.

Kirjeldus

Tegemist on kuueteljelise, kahekorruselise ning katusekorrusega puitelamuga. Hoonel on kõrgel paekivisokkel, mis on tänavapoolsel küljel krohvitud ja värvitud, hoone teistel külgedel krohvimata. Hoonel on esinduslik juugend-stiili sugemetega tänavafassaad, kaks ülejäänud fassaadi on lahendatud minimaalse dekooriga. Esifassaad on kaetud valdavalt horisontaallaudisega, esimese korruse ja sokliosas vahevööl vertikaallaudisega. Katusekorrusel on laudis kerge kalde all, moodustades kalasabamustri. Katusekorruse akende kohal dekoratiivne, päikese motiiviga puitfrontoon. Esifassaadi sissepääsu osa raamivad liseenid, esimese ja teise korruse vahelist ala eristab profileeritud horisontaalne puitkarniis. Hoonel on põhikorrustel klassikalised juugendlikud aknad - akna alaosas kahese jaotusega ning ülaosas väikese ruudujaotusega. Sokliosas madalad ristkülikukujulised aknad ning katusekorrusel piklikud väikeseruudulised ning ka trapetsikujulised aknad. Aknaid ääristab nii ülal puitpitsiline sandrik ning alaosas saelõikeline karniis. Esifassaadi uks on juugendliku kujundusega puituks ühes 12-ruudulise klaasijaotusega valgmikuga, samuti on uksel kaks täisnurkse trapetsi kujulist akent. Ukse kohal asub läbi mitme korruse ulatuv väikeseruudulise kujundusega trepikojaaken. Hoonel on valtsplekk kattega kombineeritud viilkatus. Eifassaadile on suunatud katusekorruse kaks kõrgey viiluosa ning mansardkatusega osa hoone keskosas.

Hoone asub Tallinnas, Kadriorus, Laulupeo tänav 10.

Ajalugu

Käsitletava piirkonna hoonestamine algas enne I maailmasõda. Hoone Laulupeo tn 10 valmis aastatel 1911 – 1912. aastatel. Hoone projekti on koostanud 1911.aastal insener Karl Jürgenson.