Mälestise nimi Elamu Luise t. 15, 1915. a.

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Timo Aava

Mälestise tunnus

tsaariaja lõpuperioodi elamuarhitektuuri silmapaistev esindaja, üks uhkemaid ja omapärasemaid juugendpuumaju Tallinnas.

Kirjeldus

elavalt liigendatud fassaadi ja paljude kaunistuselementidega juugendpuumaja on arhitektuurselt kõige silmapaistvam ehitis Luise tänava puithoonestusega osas. Suuremahulisele üsna kompaktse põhiplaaniga elamule annavad kordumatu ilme keeruka kujuga katusemaastik, erikujulised peene raamijaotusega aknad, fassaadi keskele paigutatud astmeliselt aheneva alaosaga rippärkel, mitesuguste ehiselementidega fassaadilaudis ja dekoratiivsed aknapealdised. Tagakülje kujundus on ajajärgule omaselt märksa tagasihoidlikum. Selliseid maju ehitati rohkem Kadriorus ja Süda-Tatari piirkonnas, endises Toompea eeslinnas, kuhu kuulub ka Luise tänav, leidub neid vaid üksikuid. Erinevalt Kadrioru majadest ei kavandatud siia aga tohutusuuri, tervet korrust hõlmavaid härraskortereid, vaid pisut väiksemaid, kummalgi korrusel oli 4 korterit. Teistest ümbruskonna majadest luksuslikumale elustiilile viitavad siiski korteritesse kavandatud vannitoad (mis olid toona veel haruldased) ja köögitrepikojad.

Hoone on ehitatud 1915. aastal.

krunt (hetkel krundipiir määramata)