Mälestise nimi Elamu Lõuna t 28, 1914. a
Ava kaardil

Menetleja: Tallinna Linnaplaneerimise Ameti eeslinnade peaspetsialist, Kirsi-Merilin Luik

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Silmapaistva arhitektuuriga Nõmmele iseloomuliku juugendvilla näide.

Mälestise kirjeldus

2-korruseline hilisjuugendlik villa. Hoone olulisemad arhitektuursed elemendid nii eksterjööris kui ka interjööris on säilinud. Välisarhitektuuris on ilmekad villat krooniv torn ning Eestis vähem kasutatud vahvärk seinakonstruktsioon. Fassaad on krohvitud ning viilkatus on kaetud ruudukujuliste katusekividega, torni püramiidkatust katab plekk. Sisearhitektuuris on esimese korruse osas hästi säilinud niššide ja dekoratiivse laega saal. Algupärasena on säilinud enamik avatäidetest. Hoone loodekülje 2. korruse osas on avatud rõdu. Stiiliühtsed paljuruudulised puitaknad paiknevad ka sokliosas.

Mälestise ajalugu

Hoone on projekteeritud peale I maailmasõda. Ehitusprojekti pole leitud. Hoone arhitektideks on seni pakutud Aleksandr Vladovskit (1876–1950) ja Ernst Gustav Kühnertit (1885–1961).

Allikad

Lindmaa, S. (1987) Tallinn, ENSV Ministrite Nõukogu Riiklik Ehituskomitee Kultuurimälestiste Projekteerimise Instituut. Villa fotod. TKVA Toimik N8-86-D