Mälestise nimi Elamu Mai t. 11, 1910. aastad

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Eero Kangor

Silmapaistva arhitektuuri ning detailidega Nõmmele iseloomulik puitvilla.

Mälestise kirjeldus

2-korruseline mansardkatusega elamu. Hoone peafassaad on piki Mai tänavat suunaga loode-kagu. Katusekatteks valtsühendustega tsingitud plekk. Fassaadikattematerjaliks horisontaalne laudis, vahevööd vertikaalse laudisega. Põhiplaanilt ristkülikukujuline. Kagusse on suunatud viietahuline klaasitud akendega veranda, sama mõlemal korrusel. Veidi eenduva peasissepääsu kõrval, loodesse jäävas otsas, viietahuline kuplitaolise katusega hooneosa koos eraldi sissepääsuga. Dekoratiivselt vanikutaolise motiiviga kaunistatud peaukse kohal sepisega varikatus. Aknaavad ruudukujulise jaotusega, sama ka sissepääsude kohal olevatel valgmikakendel, verandal aga ka diagonaalset jaotust, uukaknad katusel dekoreeritud jaotusega. Interjööris on enamik siseustest ning detailidest, sh valgetest kahhelkividest ahjud ja puit-trepp. Eksterjööri osas on vahetatud osad aknaraamidest. Vihmaveerennid taastatud esialgsete eeskujul.

Unikaalse lahendusega puidust kortermaja on ehitatud 1926. aastal. Projekti autor teadmata.

Allikad

Pantelejev, A. (2004) Mai 11 / Roheline 17 muinsuskaitse eritingimused hoone remont-restaureerimiseks. TKVA Toimik N9-3212
Adrikorn & Rets OÜ. (2004) Mai 11 / Roheline 17. Välisviimistluse põhiprojekt. TKVA Toimik N9-3385