Mälestise nimi Tallinna Linnahall, 1980-1981
Ehitisregistri ehitis Tallinna Linnahall (101038777)

Inspektor: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Timo Aava

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Meelelahutushoone, Ehitusperioodid, 1940-1991.

Mälestise ajalugu

Tallinna Linnahalli hoonekompleks valmis 1980.a. 0riginaalse arhitektuurilise lahenduse eest pälvisid Rahvusvahelise Arhitektide Liidu presidendi kuldmedali ja preemia autorid R.Altmäe ja R.Karp.
Tallinna Linnahall on Tallinnas asuv 4200-kohalise vaatesaali, jäähalli ja kohvikute ning teiste ruumidega olev ehitis. Algne nimetus oli hoonel V. I. Lenini nimeline kultuuri- ja spordipalee. Linnahall valmis Moskva 1980. aasta suveolümpiamängudeks. Hoone rajamisel oli eesmärgiks säilitada merelt avanev vaade Vanalinna siluetile. Kuna hoone rajamise ajal ei saanud kaotada sadamasse viivat raudteeharu, toimib hoone ka raudteesillana jalakäijatele. Hoone suletus ja muruga kaldpindadeks maskeeritud seinad tekitavad seose lähedal asuvate Rootsi-aegsete bastionidega. Tallinna Linnahall pälvis biennaali Interarh-83 Grand Prix’ ja Rahvusvahelise Arhitektide Liidu presidendi kuldmedali ja preemia ning 1984. aastal NSV Liidu riikliku preemia, mistõttu arvati linnahall ka muinsuskaitseobjektide nimekirja. Linnahall oli ainus nõukogude perioodil kerkinud mereäärne avalik objekt. Seetõttu omab Linnahall nii kultuurilist kui linnaruumilist tähtsust.
Linnahalli haldab Tallinna Linnahalli Aktsiaselts. Tallinna linnahalli kinnistu kuulub Tallinna linnale, vastav kanne tehti kinnistusraamatusse 21. juulil 2003. Linnahalli kompleks tunnistati kultuuriministri 18. augusti 1997 määrusega nr 55 kultuurimälestiseks, on muinsuskaitseseaduse § 27 lg 2 kohaselt kinnistu võõrandamise korral selle ostueesõigus Eesti Vabariigil.

Eesti Päevaleht 20.03.2006, artikkel "JUHTKIRI: Linnahalliga sama mis Sakalaga"

Eesti Päevaleht 20.03.2006, Piret Peensoo artikkel "Linn otsib konkursiga linnahalli renoveerijat ja piirkonna arendajat"

Eesti Päevaleht 21.11.2006, Ardo Kaljuvee artikkel "JUHTKIRI: Linnahallil läheb paremini kui Sakalal"

Eesti Päevaleht 21.11.2006, Garel Püüa artikkel "Magusad krundid meelitavad arendajaid Linnahalli renoveerima"

Postimees 01.03.2007, artikkel "Linnahalli ala hoonestusõiguse alghind on 60,3 miljonit"

Postimees 08.04.2009, Uwe Gnadenteichi artikkel "Tallinn leidis linnahallile kosilase"

Postimees 08.04.2009, Uwe Gnadenteichi artikkel "Linnahalli jäähall sulgeb kevadel uksed"

Eesti Päevaleht 08.04.2009, Merilin Kruuse artikkel "Linnahalli renoveerimiseks leiti viimaks suurinvestor"

Eesti Päevaleht 08.04.2009, Merilin Kruuse artikkel "Linnahalliga seotud inimeste saatus on lahtine"

Eesti Päevaleht 09.04.2009, Merilin Kruuse, Piret Peensoo artikkel "Kosmeetikahiiu poeg teeb Tallinna linnahallist meelelahutuskeskuse"

Postimees 25.01.2014, Rivo Veski artikkel "Viis aastat suletud linnahall laguneb, läbirääkimised seisavad, tulevik on ähmane"

Postimees 25.01.2014, artikkel "Taavi Aas: linnahalli seisukord on pideva vaatluse all"

Postimees : Tallinn City 30.01.14, artikkel "IRL: linnahalli päästmiseks on vaja linnavalitsuse vahetust"

Postimees : Tallinn City 30.01.14, artikkel "Kiisler linnahallist: alati on keegi teine süüdi"

Postimees : Tallinn City 12.02.2014 artikkel "Tallinna linnahall lisati kõige nukramas seisus olümpiarajatiste nimekirja"

Postimees : Tallinn City 14.03.2014, artikkel "Linnahalli eksjuht: lõhe Tallinna ja riigi vahel määrab linnahalli saatuse"

Pealinn 14.05.2014, artikkel "USA suursaadik linnahallist: "Olen sellest hoonest vaimustuses.""

Postimees 21.05.2014, Francisco Martínezi artikkel "Tallinna Machu Picchu"

Õhtuleht 26.05.2014, Siim Randla artikkel "Volinik nõuab laguneva linnahalli tõttu Aasa tagasiastumist"

Postimees : TallinnCity 24.09.2014, artikkel "Aas: linnahalli osas on teatud arenguid"

Vikerraadio 26.09.2014, Vikerhommiku intervjuud : Ott Sarapuu. Tallinna tuleb suur konverentsikeskus

Eesti Päevaleht 30.09.2014, Urmas Jaaganti artikkel "Tallinn tahab investorite ligi meelitamiseks jagada linnahalli kolmeks osaks"