Mälestise nimi Tallinna Lõuna tuletorn ehk nn. Punane majakas, 1896 .a.

Inspektor: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Timo Aava

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Haldushoone, Tuletorn, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Meresõidu-ajaloo märkimisväärne rajatis.

Mälestise kirjeldus

Tuletorni ülemine kolmandik on värvitud mustaks ning allosa valgeks. 33,2 meetri kõrguse kivitüvesega torn, millele liitub 5 meetrine kupliga metallist tuleruum. Kivi kui ehitusmaterjali võimalused avalduvad rohkelt liigendatud karniisides ja dekoratiivsetes avapealmikes. Erandlikeks joonteks on graniidi kasutamine (sokkel, välistrepp) koos tüüpilise paekiviga ning tuleruumi ülaosa 12-tahkne põhiplaan. 2-korruselise tuleruumi metallkarkass on kaetud metallist katteplaatidega. Tuletuumil on metallist siseuks ja välisgaleriile viiv väliuks, kuppel on vasest. Välisgaleriil on värvitud raudplekist põrand ja lukksepp-sepis piire. Torni põhja- kui lõunapoolsel vertikaalteljel asub kolm segmentkaarset kaheksase ruudujaotusega topeltakent, tüvese ülaosas kaks ristprossiga ümarakent. Kõikidel akendel on välimine raam metallist, sisemine puidust. Algselt ümbritses torni u 3 meetri laiuselt munakividest sillutis, mis on suures osas ehitusaegselt säilinud. Originaal välisuks pole säilinud, kuid siseuksed – kahe poolega tahveluksed on koos sulustega säilinud. Interjööris on I korrusel paeplaatidest värvitud põrand ning krohvitud seinad. Hoones asub metallkonsoolidel paeastmetega keerdtrepp puidust käsipuuga. Tuletorn asub Peterburi tee ja Pae tänava vahel.

Mälestise ajalugu

Tallinna lõunatuletorn ehitati 1896. aastal vana (1835) puittuletorni asemele. Tuletorn on restaureeritud 1999. aastal koostatud remondi- ja restaureerimisprojekti põhjal.