Mälestise nimi Peeter Suure Merekindluse rannakaitsepatarei nr. 12 kitsarööpmelise raudtee tamm, 1916. a.

Menetleja: Tallinna Linnaplaneerimise Ameti muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Urve Arukaevu

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Militaarkompleks, Rajatis, Raudteetamm, Ehitiste liigid, Rajatis, Raudteetamm, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Ajaloolise Peeter Suure Merekindluse osa.

Mälestise kirjeldus

Raudteetammi moodustab kõrgem pinnasekuhjatis, mida mööda kulgeb autoga sõidetav tee. Raudteeliiprid on hävinud, need on nähtavad Katariina kail. Sirge raudteetamm on vaadeldav Suurt ja Väikest Paljassaart eraldaval roostikualal.

Raudteetamm asub Tallinnas, Põhja-Tallinna linnaosas, Paljassaare põik 12.

Mälestise ajalugu

Ehitatud 1913. aastal. Raudteelinn kulges patarei nr. 12 juurest poolsaare idakaldale sadamasillale. Iga relvapositsiooni juurde suundus rööbastee.