Mälestise nimi Sanatooriumihoone Põllu t. 63, 1926, 1931. a.

Paikvaatluse kuupäev: 30.11.23

Menetleja: Tallinna Linnaplaneerimise Ameti muinsuskaitse osakonna eeslinnade peaspetsialist, Diana Haapsal

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Ravikompleks, Ravihoone, Sanatooriumihoone, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Ravihoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Neoklassitsistliku arhitektuuri näide. Arhitekt E. Jacoby loomingu näide.

Ajalugu

Tiisikuse Vastu Võitlemise Seltsi tellimusel arhitekt E.Jacoby poolt projekteeritud sanatooriumihoone I järk ehitati valmis 1926.a. Hoone tiibosad valmisid 1931.a. Kogu hoone projekt realiseeriti vaid osaliselt. Üldilmes lakoonilise kujundusega samatooriumihoone on uusklassitsistlik 2-korruseline hoone. Sümmeetrilise fassaadiga hoonel on tugevalt eenduv katusekarniis, keskrisaliidi ülemisel korrusel on nelinurksed ja all korrusel kaarsillustega aknad, millega harmoneeruvad erinevalt kujundatud tiibhooned. Tagafassaad on rahutu liigendusega. Põhiplaanilt ratsionaalsed tiibhooned olid algselt sümmeetrilised. Algne ruumistruktuur ja välisilme on osaliselt rikutud sõjajärgsete ümberehitustega.

krunt Põllu t 63