Mälestise nimi Peeter Suure Merekindluse Pääsküla kaitsepositsiooni 12 tolline tagalapatarei, 1913-1916

Menetleja: Tallinna Kultuuriväärtuste Amet, Kaarel Truu

Mälestise tunnus

1913-1917 kindlusrajatiste tervikkompleksi kuuluv ehitis, ajastutüüpiline fortifikatsiooni näide. 20. sajandi sõjaajaloo mälestis.

Mälestise kirjeldus

Betoonist tüvikoonuseline suurtükialus, millel on säilinud kinnituspoldid. Piklik liivaseljak lähedal. Lähedal on ka laskemoonakelder ja kunagine raudteeharu.

Mälestise asukoha kirjeldus

Tagalapatarei asub Tallinnas, Nõmme linnaosas, J. V. Jannseni tn 24. Põllu, Olevi, Jannseni ja Künni tänavate vahelises männimetsas.

Mälestise ajalugu

Positsiooni nr. 6 keskus asus Pääsküla paenõlvakul, kuhu ehitati 6 suurt blindaaži, ühes neist diiselelektrijaam. Omavahel olid kaitsepositsioonid ühendatud tunnelitega. Kõrgvee ärajuhtimiseks olid allmaakäigud. Kõrgendiku servadel olid kaevikud ja positsioonid välissuurtükkidele. Tagalasse jäi ühest 12’’ kahurist koosnev patarei.