Mälestise nimi Lastepäevakodu Pärna t. 2, 1930. a.
Ehitisregistri ehitis hoone (101024307)

Menetleja: Tallinna Linnaplaneerimise Ameti muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Urve Arukaevu

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Ehitusperioodid, 1918-1939.

Mälestise tunnus

üks varasemaid spetsiaalselt lasteaiaks ehitatud hooneid Tallinnas, 1920. aastate nn. traditsionalistliku arhitektuurisuuna hea näide.

Mälestise kirjeldus

ilus kõrgete viilude ja väikeseruuduliste akendega nurgahoone, mille Tallinna linn ehitas 192.. aastal lasteaiaks. Üks esimesi kivimaju selles piirkonnas, rajati endisele lagedale heinamaale. On teada, et hoone kavandas tolle aja üks silmapaistvamaid arhitekte H. Johanson, kes on projekteerinud Tallinna teisigi lasteasutusi ja palju muid avalikke hooneid. Püstjast põhimahust ja sellega liituvast pisut madalamst tiibhoonest koosnev krohvitud kiviehitis esindab saksa heimat-stiili mõjulist alalhoidlikku arhitektuurisuunda, sulandudes oma kõrge katuse tõttu hästi ümbritsevasse linnaruumi. Pisut raskepärasena mõjuvat fassaadi elustavad viiluväljade vahvärk-konstruktsiooni imiteeriv liigendus ja kaaraken trepikoja ülaosas. Väljapeetud proportsioonide ning kõrgekvaliteetselt viimistletud detailidega maja on eriti silmapaistev oma esindusliku kujundusega interjööride poolest.

krundi ulatuses