Mälestise nimi Pirita Olümpiaspordikeskus, 1976-1980

Inspektor: Tallinna Linnaplaneerimise Ameti muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Urve Arukaevu

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Spordihoone, Ehitusperioodid, 1940-1991.

Mälestise tunnus

Tähelepanuväärne, ajastule iseloomulik hilismodernistlik, sotsfuturismi ja utoopilise “superstruktuuri” esteetikat esindav olümpiamängudeks valminud hoone.

Mälestise kirjeldus

TOP oli valmimise järel kohalikku konteksti arvestades silmapaistev rajatis. Hilismodernistlik kompleks kannab perioodile iseloomuliku sotsfuturismi ja utoopilise “superstruktuuri” esteetikat, kehastades ambitsiooni lähendada Nõukogude Liidu ehituskunsti Lääne omale ⏤ seda nii projekteerimis- kui ka koostekvaliteedi mõttes. Teljelise ja sümmeetrilise kompositsiooniga pompöösne kompleks annab vihjeid Lääne sõjajärgse modernismi jõulisusele ja lakoonilisusele, esindades kohalikul tasandil tõeliselt eesrindlikku arhitektuuri. Olümpiaküla on kavandatud erakordset utilitaarsust väljendades. Tehnoruumid on viidud maa-alusele tasandile, kõikvõimalikud majandus- ja laoruumid paiknevad hästi ligipääsetaval 1. korrusel. Hõlpsalt läbitav on ka arvukate galeriide ja käikudega 2. korrus, mille kohal, viimasel tasandil, rekreatsioonipinnad. Ratsionaalsust silmas pidades valitud ka viimistlusmaterjalid: betoon, plekk, krohv, metalltorud. Jõulise aktsendi annavad kontrastsed pinnad nii sise- kui ka välisruumis. Monumentaalseima ilmega on hotell, mis avaneb olümpiaküla hooneid (spordisaalid, haigla, kirik, töökojad) koondavale keskväljakule. Põneva ja ainulaadse vormina on lahendatud hotelli katuselt tõusev söökla- ja klubitiib, mis kaldpinnaliste külgtiibade koosmõjul loob ulmelise atmosfääri, mida kannab edasi ka jõeäärne jahtklubi hoone, mille fasaadiliigenduses joonistub välja kaptenisilla motiiv. Jahtklubi ees jõekaldal paikneb tulease ja tseremooniaalväljak, millele koonduvad hoonelt laskuvad tribüüntrepid.

Hoone asub Tallinnas, Pirita linnaosas, Purje tänav 9.

Mälestise ajalugu

Hotell valmis 1979. aasta eelolümpiaks ning esimesed külalised saabusid hotelli samal aastal toimunud Balti Regati ajal. Seega on hotell üks osa Tallinna olümpiapurjespordikeskusest, mis rajati 1980. aastal Tallinnas toimunud olümpiamängude purjeregati läbiviimiseks. Regatt on ajaloolise tähtsusega sündmus – Tallinn ja Eesti said maailma spordikaardile. Projekteerijate algkoosseisu (kollektiiv “Onu”) tuumiku moodustasid noored arhitektid Avo-Himm Looveer, Kristin Looveer ja Tiit Kaljundi. Projekteerimise võttis aga vastutusrikkuse tõttu üle instituut Eesti Projekt, mistõttu kujunesid peaarhitektideks Henno Sepmann, Peep Jänes, Avo-Himm Looveer ja Ants Raid. Sisearhitektideks
olid Aulo Padar, Leo Leesaar, Väino Tamm ja Juta Lember. Töö pälvis NSVL-i riikliku preemia ja Rahvusvahelise Arhitektide Liidu 1983. a biennaali eripreemia.
Konstruktsioonilt katamaraani meenutav hotell on unikaalse viimistlemata betoonkonstruktsiooni ja suure hulga disainielementide tõttu arhitektuuriväärtusena riikliku muinsuskaitse all. Algselt kandis hotell nime SPORT ning selles oli 276 numbrituba. 1992. aastal muudeti hotelli nimi pärast esimesi suuremaid renoveerimistöid PIRITA’ks. Linnarahva meelispaigaks kujunenud siseujula ja spordisaalid on tuntud eelkõige Pirita TOPina, kus on toimunud mitmed Tallinna ja Eesti spordi tippüritused.

M.Kalm “ENSV arhitektuur. Metoodiline juhend muinsuskaitseks”
TOP gigantomaanseim ja pokazuhhalikuim olümpiaehitis, skandaalirohke projekteerimine ja vaevaline ehitamine. Geomeetriline monument, efektne jõele avatus, lähenemistee puudumine ja nõrk side ülejäänud Piritaga. Eri autorite eri blokid on heterogeense arhitektuuriga, mis kokku aitab aedlinna kukile tulnud suurehitise lämmatavust leevendada. Ajastu sümboleid.