Mälestise nimi Poliitharidusmaja, 1940-1947
Ehitisregistri ehitis Admin. hoone (101024204)

Inspektor: Tallinna Kultuuriväärtuste Amet, Kaarel Truu

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Klubihoone, Kultuurimaja, Ehitusperioodid, 1940-1991.

Silmapaistva arhitektuuriga, arhitekt E. J. Kuusiku projekteeritud hoone.

Mälestise kirjeldus

Hoone on neljakorruseline kahe keldriga kivimaja. 1944. aastal kui ehitustegevust jätkati tuli esialgselt kavandatud Eesti sõjaväeosade embleemidega dekoor asendada nõukogulikega. Maja teatriks kohaldamisel tehti siseplaneeringus muudatusi. Sakala tänava poolsele peasissepääsu sammasportikusele lisandus kaasaegne varikatus. Vestibüülis on kunstmarmor viimistlusega sambad, lagedel ja seintel külluslik strukkdekoor. Saali seinas olevad Poliitharidusmaja ajast pärinevad Vladimir Iljitš Lenini (1870-1924) ja Karl Heinrich Marksi (1818-1883) reljeefid on säilitatud varjatud kujul. Restaureeritud on algsed originaalkujundusega lühtrid ja seinavalgustid, trepid, trepikäsipuud, uksed ja osaliselt põrandad.

Mälestise ajalugu

Hoonet hakati ehitama 1938. aastal Edgar Johann Kuusiku (1888-1974) projekti järgi Eesti Vabariigi Ohvitseride Keskkogu kasiinoks. Ehitus peatati pärast 1940. aasta juunipööret ja lõpetati alles 1947. aastal. Nõukogude ajal asus majas Töötava Rahva Kultuurihoone, hilisem nimetus EKP KK Poliitharidusmaja. Taasiseseisvumise järel tegutsesid hoones rendipindadel mitmed firmad. 1990. aastal anti maja teatri Vanalinna Stuudio käsutusse. 2004. aastal alustas hoones tegevust teater NO99.

Kaitseministeeriumi hoone. [www]

Pantelejev, A. (2000) Tallinn, Sakala 3 arhitektuuriajaloolise järelvalve aruanne. TKVA arhiiv Toimik N9-428-A

M.Kalm “ENSV arhitektuur. Metoodiline juhend muinsuskaitseks”
Poliitharidusmaja Sakala t. E. Kuusiku 1938 kavandatud Ohvitseride Keskkogu hoone jäi sõja tõttu pooleli ja Kuusik kujundas kogu rikkaliku dekoori ümber nõukogulikuks, avati 1947 Töötava Rahva Kultuurhoonena. Pätsi režiimi esteetika sujuv sulandumine uude süsteemi.