Mälestise nimi Peeter Suure Merekindluse raudtee vedurite ringdepoo hoone fassaadid, 1917. a.

Menetleja: Tallinna Linnaplaneerimise Ameti muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Urve Arukaevu

Märksõna(12)

Ehitised, Kompleksid, Militaarkompleks, Kõrvalhoone, Raudteekompleks, Kõrvalhoone, Raudteedepoo, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Raudteedepoo, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Suursugune Peeter Suure Merekindluse osa, iseloomulik näide 20. sajandi alguse militaarrajatistest.

Mälestise kirjeldus

Poolkaarja põhiplaaniga ühekorruseline paekivist hoone, mille lõpetab kahekorruseline paest hoonemaht. Selle hoone nurgad, karniis, sakmeline vahekarniis ja aknasillused on põletatud tellistest. Depoo ukse- ja aknaavad on ka nendest tellistest, müüre toetavad kontraforsid. Põhjafassaadis on väravad, iga väravaava kohale jääb tömbi lõpetusega telliskarniisiga viil (pooltel väravatel on need lammutatud). Mõlemale poole hoonet on ehitatud kiviplatvormid. Katus puudub, kunagist katust markeerib tulemüür.

Hoone asub Tallinnas, Nõmme linnaosas, Salve tn 6.

Mälestise ajalugu

Ringdepoo hooned on ehitatud 1917. aastal. Algselt oli hoonel kokku 25 väravat ning hoonesse mahtus 70 vedurit. Eesti Vabariigi algusaastatel vedurite arv vähenes, 10 väravat lammutati.