Mälestise nimi Koolihoone Tartu mnt. 23, 1904. a.
Ehitisregistri ehitis KOOLIHOONE (101030331)

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Timo Aava

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Õppehoone, Koolimaja, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Ajaloolise historitsistliku koolihoone näide, projekteerinud arhitekt C. G. Jacoby.

Mälestise kirjeldus

3-korruseline tellis- ja paekivihoone paikneb Tartu maantee ja Eduard Viiralti tänavate nurgakrundil. Hoonel on nii soklikorrus kui pööning. Hoovi pool asub 1-korruseline hooneosa. Hoone välisarhitektuur on eklektiline - korrapäraselt liigendatud neorenessanslik tänavafassaad, mida jagab gooti vormidega peasissepääsu ja trepikoja osa. Välisviimistluses vahelduvad krohvipinnad tellismüüritisega, mida jagavad karniisid. Sokliosa ja tulemüür on paekivimüüritis. Peasissepääs on Tartu maanteelt. Hoones on kaks trepikoda - peatrepp soklikorruselt kuni kolmanda korruseni ja tagavaratrepikoda soklikorruselt pööninguni. Soklikorruse lagi on osalt paekividest võlvlagi, osalt tellisvõlvid. Korrustevahelised laed on puitkonstruktsioonis. Koridoris võlvlaed, trepikodades tellisvõlvid. Katuse kandekonstruktsioon on puidust, katusekatteks plekk. Vanad ajaloolised välisuksed ei ole säilinud, kuid restaureeritud on originaalkujul säilinud trepikoja uksed.

Mälestise ajalugu

Tartu mnt 23 algkooli ehitusprojekti koostas Tallinnas mitu koolimaja projekteerinud insener Carl Gustav Jacoby. Hoonele on aja jooksul tehtud väikeseid ümberehitusprojekte, kuid kogu aeg on hoonet kasutatud koolina, mis on säilitanud vana ruumiplaneeringu ning hoone algse välisilme. 2012. aastal koostati koolihoone rekonstrueerimise ja pööningu välja ehitamise eelprojekt. Hoones asub alates 2012/2013. õppeaastast vene õppekeelega erakool "Edu valem". Varem on samas hoones paiknenud vene õppekeelega Tallinna 3. Keskkool ja 21. sajandi algul ka Tallinna Täiskasvanute Gümnaasium.