Mälestise nimi Elamu Tehnika t. 12, 1910.-1920. aastad

Inspektor: Tallinna Kultuuriväärtuste Amet, Kaarel Truu

Mälestise tunnus

tsaariaja lõpuperioodile omane suurte korteritega juugendpuumaja, I Maailmasõja-eelse elamuarhitektuuri kujukas näide, üks arhitektuurselt ilmekamaid hooneid antud piirkonnas. Kuulub ühtsesse ansamblisse kõrval asuva mälestisega Tehnika tn. 14.

Hoone on projekteeritud aastatel 1910-1911 projekteeritud insener Anton Uessoni poolt.

Mälestise kirjeldus

Tegemist on suure puumajaga, mis ajastule omaselt kannab mõningaid juugendstiili tunnuseid. Hoonet ilmestavad tänavafassaadi keskrisaliit, trepikoja ning pööningukorruse väikeseruudulised aknad ja keeruka kujuga katused. Hoonel on tagasissekäigu kohal väga kaunis ja üsna haruldane puitkonsoolidel varikatus, peasissekäigu varikatus on kadunud. Erinevalt sarnase projekti järgi ehitatud naabermajast seda hoonet ei krohvitud, mistõttu kogumulje on soojem ja elavam. Majja kavandati üsna soliidsed kodanlikud korterid, esinduslikkuse-taotlusest kõnelevad ka korterites leiduvad uhked ahjud, kahe poolega tiibuksed, võimsad treitud balustritega puittrepid ja teenijatele mõeldud tagatrepikoja olemasolu.

krundi ulatuses