Mälestise nimi Elamu Tehnika t. 14, 1910.-1920. aastad

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Timo Aava

Ajastule iseloomulik juugendlik elamu, arhitekt Anton Uessoni loomingu näide.

Mälestise kirjeldus

2-korruselise puithoone sokkel ja trepikoda on ehitatud paekivist. Fassaadi peasissekäiguga keskosa on lahendatud eenduva risaliidina. Sissekäigu kohal on varikatus ja väikeste ruutudega kõrge trepikoja aken. Avad paiknevad sümmeetriliselt, aknad on kolmepoolsed. Risaliidi viiluväljal on viimase proportsioone matkiv trepiaken ning kahel pool ovaalaknad. Algne puitlaudis on asendatud krohvimattidega. Katusele on paigaldatud eterniit ja välisseinad kaeti Tep-plaadiga. Säilinud on sepistatud varikatus, katusesarikate saelõikelised otsad, korstnad ja peasissepääsu puituks. Trepikojas on säilinud paekivitrepp koos sepistatud balustri ja saviplaatidega podestidel, samuti osad korterite puidust tahveluksed. Ühes korteris on säilinud ka kahhelahi.

Mälestise ajalugu

Korterelamu on valminud 1911. aastal. Krundi omanik P. Vassiljev lasi üheaegselt ehitada kaks identset elamut. Hoonete projekti autor oli insener Anton Uesson (1879-1941). 1914. aastal asendati puitlaudis krohvimattidega. Suurem remont toimus hoones 1960. aastatel.

Allikad

Krigoltoi, L. (2008) Tehnika tn. 14 õuemaja välisviimistluspass koos muinsuskaitse eritingimustega fassaadi, katuse ja trepikoja reastaureerimiseks. TKVA Arhiiv Toimik N9-5529