Mälestise nimi Sprincktal'i suvemõis , 18.-20. saj.

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Peahoone, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1841-1917.

Ajalooline 18. sajandil rajatud suvemõis.

Kirjeldus

Mõisa 3-korruseline peahoone asub kinnistu idaosas, tallihoone paikneb krundi kaguküljel ning krundi lääneosas asus tänaseks lammutatud teenijatemaja. Renoveerimise käigus taastati esialgsest mõisa peahoonest niipalju kui võimalik. Aja jooksul toimunud hulgaliste euroremontide tõttu oli enim kannatada saanud interjöör. Taastatud on mõned laemaalingud. Vanade jooniste järgi taastati aknad ja keerdtrepp, samuti on originaalilähedane värvilahendus. Maja teeb eriliseks suur mantelkorsten, mis võtab enda alla peaaegu kolmandiku tervest hoonest. Tallihoone on pikk viilkatusega 1-korruseline paekivihoone, mis on osaliselt ümber ehitatud. Hoonel on tervikuna säilinud vana laudkatus. Tallihoonel on üksikud sekundaarselt paigutatud ehitusdetailid, mis võisid algselt olla suvemõisa peahoones (uksed). Hoonel puudusid algselt keldriruumid, mis ümberehituse käigus rajati. Terves ulatuses on olemas varem heinalakana kasutusel olnud kõrge pööning. Pääs pööningule on hoovipoolse fassaadi keskel asuvast sirgest välistrepist.

Ajalugu

Sprincktali suvemõis on pärit 18. sajandist ning on ehitatud samas asunud 17. sajandist pärit suvemõisa asukohale. Oma nime sai härraste suvekodu üle tänava asunud ajaloolise veerikka allika järgi (alamsaksa keeles „sprenk” või „sprinck”). Suvemõisa kompleks koosnes 3-korruselisest peahoonest, tallist ning teenijatemajast. 2009. aastal mõisahoone ja tall renoveeriti, peahoone on kasutuses büroona, tall laohoonena. Omanikel on olemas ehitusluba, ehitamaks krundile lisaks kolmekorruseline, kahe maa-aluse tasapinnaga büroohoone.